VESELI PROBIRAČI: Počelo je sa „Oj, devojče, Piroćanče“…

Bor, 27.02.2015

Prvi put od izbora novog predsednika, Borka Gajića, Društvo borskih „Veselih probirača“ okupilo se sinoć, na obali Borskog jezera, u „slikarskoj kući“ Novice Stankovića Lukinog. I ovo nezaboravno druženje, u dugoj pet i po decenija tradiciji „probirača“, počelo je himnom „Oj, devojče, Piroćanče…“ Posle su se ređala stara jela spravljena pod kulinarskim nadzorom slikara Dragana Tošića koji je dragovoljno poklonio porteret domaćinu Novici Lukinom,  onda su krenule dosetke i anagdote, prijem novih članova, muzika sa izvora… Boemski  štimung u odaji prepeunoj slika, pesme i svirke za srce i dušu ispunjavali su tihu zimsku noć u šumarku kraj jezera. U velikoj kući  sa kaminom, prenetoj iz Gornjana, sve je odisalo dobrotom, iskrenošću, radosnim treuncima… Kada je, po noći, oko 20 sati, stigao i počasni „probirač“, legenda borska i  srpska, arhitekta Selimir Sele Stjepanović razleglo se do padina Crnog vrha „Leptirići mali šarenijeh krila“, „Raslo mi je badem drvo“… Ređale su se sevdalinke, nezaboravni zvuci šezdesetih prošlgo veka, pa još starije melodije sa Dunave, Drine i Save, sa Timoka i Morave…

-Ljudi, setimo se i nekadašnjih veličina „probiračkih“, doktora Dimitrike i čika Ljube Mladenovića, Tome Funtaša…- podseti Borko. A kad se spomenu Toma Fule, kao po komandi, krenula je „Rjabinška“ i niz ruskih večnih melodija koje je Fule tako voleo i pevušio od „Balkančeta“ do „Rudara“ i „Pivnice“.

Probiraci web2

Nije bila duboka noć, ni ponoć setna nije stigla a violinista je – ostao bez žica. Popucale su profesoru muzike, nadarenom violinisti sve „žičke“ jer svirao je Selimiru arhitekti, pristiglom taksijem iz Kladova, sve od Carevca, završilo se srpskim zanosnim pesmama uz muziku, kako reče Ika Tanikić, iz srca Evropske unije. Tek srpske pesme „prevedene“ na „kaubojski način“, uz ambijent i zvuke prerije u amero-stilu. Neko je odrecitovao najlepšu stihovncu nekadašnjeg borskog veseljaka i gradskog zanesenjaka Venka Bugarina koji nikad nije bio „probirač“ ali je voleo i čeznuo kao niko za tim ponosnim drušvom viđenih građana.

Pilas se isključivo domaća rakija, pilo se „Zaječarsko pivo“, najviše se nazdravljalo ne tako ladnim belim špricerima. Na posletku su servirani pasulj sa prženom slaninom i pečena pileća krilca. Bilo je i kolača, ali sinoć nisu baš puno konzumirani, više je „legla“ ispečena riba na vatri kamina sa mladom teletinom u sosu. Bilo je svega u izoblilju, najviše pesme, smeha, šale, drugarstva i lepote koju „probirači“ neguju decenijama.

-Da je deset, dvadeset ovakvih „konoba“ u blizini jezera imali bi i naši i strani turisti da uživaju do mile volje. Uz ovakvo društvo bio bi to brend za ponos svetu-podseti Peja Advokat.

Noć je proticala, violina, iako bez žica, nije se umorila…

Share

One thought on “VESELI PROBIRAČI: Počelo je sa „Oj, devojče, Piroćanče“…”

Ostavite odgovor