Bahaćenje elite ili briga o socijalno ugroženim građanima

Knjaževac, 16.03.2015.  Tekst i foto: S.T.

ODRŽANA 32. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KNJAŽEVAC

SO Knjaževac w

Već kod prve tačke dnevnog reda, a u vezi izveštaja o radu Centra za socijalni rad “dr Mihajlo Stupar” za 2014. godinu, došlo je do žustre polemike na relaciji opozicija – vlast. Darko Živković, šef odborničke grupe SPS-PUPS, konstatovao je da se sve manje para iz lokalne samouprave izdvaja za socijalno ugroženje građane.

 – Bitno je da se milioni troše na koncert Tonija Cetinskog i izgradnju novog platoa oko Doma kulture. S druge strane, ako se izračuna, dnevno se iz opštinske kase izdvaja samo 16 i po dinara za socijalu – rekao je Živković. Milan Đokić, predsednik opštine podsetio je kolegu iz opozicije da bi bilo bolje da republička vlast, u kojoj SPS participira, ne smanjuje plate i penzije građanima, da ne poskupljuju struju i da ne smanjuju pare za projekte iz republičke kase.

 Posle međusobnih optužbi o tome ko ima veće frustracije, i zašto se budžetska sredstva koriste za “bahanalije” predsednika opštine I njegove “ekipe”, došlo se i do preispitivanja stečene školske spreme. Đokić (ex URS) optužio je Živkovića (SPS), da je kao predsednik SO Knjaževac u prošlom mandatu imao veću platu, nego on sada, i to sa srednjom stručnom spremom. Prozvani odbornik je to negirao, tvrdeći da je istina samo da nema završen Fakultet za fizičku kulturu (DiF), što bi ga preporučilo za rad na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu za NIP. Predsednik opštine se zapitao i sa kojom je to stručnom školom Živković zaposlen u lokalnoj elektridistribuciji.

Izveštaj o radu Narodne biblioteke “Njegoš” usvojen je bez trzavica, što se ne bi moglo reći i za Dom kulture po istim osnovu.

 – Prikaz prodaje karata nam pokazuje da u ovom gradu postoji elita, dok “običan” građanin ne mođe da dođe do ulaznica za pozorišne predstave I koncerte. U proseku se prodaje 50 odsto kapaciteta, a sala je uvek prepuna. Da li to socijala treba da plaća”odabranima” privilegiju prisustvovanja kulturnim dešavanjima I “večerinkima” nakon toga, i to za malo širi krug ljudi – pitao se Saša Stanković, odbornik socijalista. Po istoj tački dnevnog reda i Živković, šef opozicije, tražio je od direktora Doma kulture da taksativno iznese podatke o troškovima reprezentacije u prostorijama Doma kulture i knjaževačkim restoranima. Iako prozvan i prisutan, Uroš Stanišić, direktor Doma kulture, nije izlazio za govornicu.

 Davanje saglasnosti na Izveštaj o radu “Regionalnog centra za stručno usavršavanje” za 2014. godinu, proteklo je u tvrdnji opozicije da je sramotno što je napisan na jednom listu papira, te da je vlast prilikom osnivanja najavila finansijsku samoodrživost ove ustanove, bez oslanjanja na lokalni budžet.  – Na prvoj sednici novog saziva skupštine, posle izbora, ovo preduzeće biće prvo ugašeno, a ne da služi za primanje plata direktora Dejana Tomića (ex URS) i njegovih saradnika – obećao je Živković (SPS).

 Polemika se nastavila i oko davanja saglasnosti na Program poslovanja za 2015. godinu još jednog “čeda” sadašnje vladajuće garniture, JP “Sportsko-turističkih resursa”. Marija Cvetanović (SPS) podsetila je odbornike da ovo preduzeće, od 2012. godine, od kada je osnovano, u svom “posedu” ima bazen, planinarski dom na Babinom zubu I gradski stadion, dat na upravljanje prošle godine. Cvetanovićeva je istakla da “Resursi” zapošljavaju 20 radnika, da se u programu navodi potreba za zaposlenjem još jednog lica, i to na neodređeno vreme, bez saglasnosti ministarstva i da se, bespotrebno, knjigovodstvene usluge plaćaju trećem licu. Saša Stanković (SPS) pitao  je nadležne koliko je kupača bilo u zimskom periodu, šta znači kupovina karata od strane Sportskog saveza i kada je to bazen korišćen, ali i odakle toliko optimizma u proceni prodaje 59 hiljada karata u narednoj letnjoj sezoni, ako se navodi da je 2012. bila odlična, te da je tada prodato duplo manje ulaznica. Subvencije od 8 miliona dinara za 10-15 kupača dnevno nisu opravdane, istakao je Stanković.

 Miroljub Božinović, šef vladajuće odborničke grupe “Volim Knjaževac” (ex URS, DS, DSS, LDP, JS) rekao je da sredstva za podizanje balona na bazenu nisu iz lokalnog budžeta, i da se sve to radi zarad dece i njihovog pravilnog razvoja. Predsednik opštine, Milan Đokić, složio se sa prethodnim govornikom, napomenuvši da su sredstva tada došla iz državne kase, i za balon i za izgradnju mini akva-parka.

 – Da li treba, radi uštede, da pogasimo javnu rasvetu i da prekinemo sa čišćenjem puteva, pa da kažemo građanima da se sami snalaze. Ovakva ulaganja odvajaju varoš od grada, koji i sa malim brojem stanovnika, treba da ima takve sadržaje – objasnio je Đokić. S tim se nije složio “dačićevac” Živković, smatrajući da JP “Resursi” nemaju budućnost, jer “što se grbavo rodi, to vreme ne ispravi”.

 Opozicija je podsetila skupštinski saziv da je do 2012. godine Turistička organizacija poslovala bez subvencija iz budžeta, da je plate većine zaposlenih isplaćivala iz sopstvenih prihoda (rna osnovu rada planinarskog doma i bazena), a da je sadašnja suma od 70 miliona dinara prevelika za stranačko zapošljavanje u “Resursima”.

 Za direktora Turističke organizacije opštine Knjaževac (TOOK) reizabran je dosadašnji (Boban Marković – ex URS), a na mesto “prvog čoveka” JP “Spotrsko-turističkih resursa”, umesto dosadašnjeg Damira Đošića (DS), postavljen je donedavni direktor muzeja Milan Živković (na predlog ex URS-a). Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, postavljen je dr Negovan Vasilijić.

 Na kraju sednice, odbornik Stanković, iz redova socijalista, tražio je odgovor na pitanje zašto Dragan Mančić,  predsednik Skupštine i Saša Petrović, pomoćnik predsednika opštine (zadužen za privredu), ne plaćaju porez na građevinsko zemljište.

 Ostale tačke, “glatko su usvojene”, kao što su: plan rada Crvenog krsta za 2015. godinu, izmene I dopune Programa poslovanja JP “Direkcije za razvoj, izgradnju I urbanizam”, Odluke o opštinskoj upravi Knjaževac itd.

Share

Ostavite odgovor