);

Dim naš nasušni!

Bor, 24.03.2015.

Oblaci dima koji ovih dana i noći obavijaju Bor i okolinu još više pojačavaju nestrpljenje pred konačno puštanje u rad nove topionice i sumporne. Borani kao i većina građana Srbije izgleda pate od amnezije i kratkog pamćenja.

dim RTB 1

Čini im se da nikada više dima nije bilo!? To je prosto netačno! Za ovoliko godina nadisalismo se svega i svačega. Naravno, ima živih i zdravih ljudi kako u penziji tako i onih još uvek radno aktivnih koji pouzdano znaju šta se sve i kada topilo i ko je, kada i kako radio. O inspektorima i da ne govorimo. O napisanim kaznama, takođe. O ne napisanim, isto! Pa, šta je onda sada? Čemu nervoza? Dišimo još malo ovaj vazduh pun raznoraznih elemenata Mendeljejevog sistemu, jer ćemo uskoro sa nostalgijom prepričavati te dane. Nije na odmet da ga nahvatamo u tegle i čuvamo, možda nam to pogura razvoj turizma o kome maštamo. Taj bivši borski vazduh i mi sadašnji koji smo ga udisali i dočekali da punim plućima gledamo čisto nabo nad gradom „kao 1903.“ možemo biti najbolji promoteri turističke ponude.

borski dimnjaci

 

Gradom se, baš kao i dim, vuku i motaju razne priče.  Te da neko nešto sumljivo topi, a konkretno se sumnja na kralja Milana, kako  od milja zovu Milana – kralja bakra, te da rade istovremeno i nova i stara linija topljenja, te da je loša namera nepravedno prozivanih i optuživanih kreatora najvećih ekoloških investicija da nam zagorčaju ove dane pred prvu katodu iz nove pećke i konačno čist vazduh. Da bolje cenimo ono što su radili i uradili! Ipak će to biti samo „ruža vetrova“ kako se decenijama lepo zove na daleko poznat borski dim.

Bor  centar

Izdržali smo mi svakakva čuda, pa ćemo i ovu „ružu“. Da smo nestrpljivi, jesmo. Da dišemo sa manjim kapacitetom pluća, dišemo. Čuvamo se za prvi udisaj novog vazduha, pa da širom otvorimo oči, usta, uši. Biće to najlepše proleće u Boru i okolini! Radujmo se tome i ne zakerajmo! Da možda nešto ne ureknemo i ne daj Bože izmalerišemo! Ko će nam onda biti kriv?

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !