);

Elektronske građevinske dozvole

Bor, Beograd, 27. mart 2015.

Elektronske građevinske dozvole
reformisaće administraciju u Srbiji

 Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED-a, GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja potpisali su danas u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju čime su ozvaničili početak uvođenja sistema elektronskih građevinskih dozvola.

Mart 27. Potpisivanje MoU(88)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da će e-dozvole za gradnju biti izdavane od 1. januara 2016. i da je reč o revolucionarnom koraku u obezbeđivanju dobrog ambijenta za investiranje u našu zemlju. Novi sistem omogućiće bržu izgradnju, kao i smanjenje korupcije u postupcima izdavanja dozvola.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević istakao je da će konkretne aktivnosti na uvođenju e-dozvola u narednih šest meseci biti priprema izmena tzv. sektorskih zakona kao i izrada podzakonskih akata važnih za uspostavljanje elektronskog jednošalterskog sistema, obuka službenika u lokalnim samoupravama, nabavka softvera i hardvera i njihovo testiranje.

– Vlada Srbije formiraće radnu grupu i operativno telo za koje će NALED obavljati stručne i administrativno-tehničke poslove. U poslednjem kvartalu testiraćemo sistem koji napravimo i tokom 2016. pratiti njegovo funkcionisanje kako bismo predložili eventualna unapređenja. Verujemo da će sistem elektronskih dozvola biti model kako da razvijamo e-upravu – rekao je Atanasijević.

Mart 27. Potpisivanje MoU(85)

Sigmund Miler, direktor Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), preko koje su vlade Nemačke i Švajcarske podržale uvođenje e-dozvola, naglasio je da će Srbija preuzeti iskustva Makedonije koja je uz podršku GIZ-a prva u regionu implementirala ovaj sistem. Kako je rekao, cilj je da projekat dobije regionalni karakter i da se posle Srbije sa uvođenjem e-dozvola nastavi i u drugim zemljama odnosno jača regionalna saradnja i podstakne dolazak novih investicija.

Direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter istakao je da će Zakon o planiranju i izgradnji imati veliki uticaj na Srbiju ne samo u pogledu stvaranju uslova za veću izgradnju već i u načinu na koji će državna i lokalna administracija funkcionisati i pružati usluge građanima i privredi.

Miroslav Šalvarica, predstavnik kompanije Fulgar Ist iz Zrenjanina, koja je prva dobila građevinsku dozvolu po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, podsetio je da je reč o trećoj dobijenoj dozvoli od dolaska u Srbiju i da je primetan značajan pomak u efikasnosti procedure i smanjenju troškova. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović ocenio je da jednošalterski sistem funkcioniše, ali da će se najveća promena u funkcionisanju administracije osetiti početkom 2016. kada startuju e-dozvole. On je ocenio da će sa novim sistemom Srbija dobiti kvalitetne i obučene službenike, veću transparentnost postupka i bolju poziciju u privlačenju investicija.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !