5 minuta tišine za slobodu medija

Bor, Beograd, 03. maja 2015.

SVI MEDIJI
UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres

Proglas NUNS-a i UNS-a povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija

PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE ZA SLOBODU MEDIJA

Povodom Svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve novinare i elektronske medije da u nedelju 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju profesije i učinimo sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika.
Vlast i država su dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Novo medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodna i fer utakmicu na medijskom tržištu.
O stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. U prošloj godini, stotine medijskih radnika ostalo je bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade.
Prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija se nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja. Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Razvoj medijske situacije ne vodi ka željenom, evropskom cilju. Da bi se stvari popravile, potreban je stalni pritisak javnosti, ali i spremnost civilnog društva i novinara da se neprekidno bore za slobodu medija, ukazuje RSF.
Prema najnovijim podacima Međunarodne federacije novinare (IFJ), od početka 2015. godine u svetu su ubijena 44 novinara. Ukuzujući na “sramotne neuspehe vlada da krivično gone ubice”, IFJ poziva ljude širom planete da nedelju 3. maja posveti sećanju na ubijene novinara.

Поводом Светског дана слободе медија који се обележава 3. маја, акцијом ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ Удружење новинара Србије (УНС) објављује П Р О Г Л А С. Позивамо новинаре и медијске раднике да од 11.55 до 12 прекину програм у електронским медијима, прочитају П Р О Г Л А С или га објаве на екранима, а у онлајн и штампаним медијима објаве
П Р О Г Л А С
Слобода медија у Србији је угрожена јер новинарство није никада било у тежем економском положају. Пад Србије на светским ранг листама медијских слобода није само последица материјалног положаја новинара, него и настављања праксе власти и политичара да користе медије за политичке обрачуне.
Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха од власти.

Година за нама, између два 3. маја, избацила је на медијску површину сурову чињеницу да слободи медија не прети опасност само од власти него и анонимних чувара приватног капитала. Тако је угашена култна политичка емисија „Утисак недеље“, без обзира на гледаност, апеле грађана, колега и угледних личности.
Владе су обећавале, а нису одржале реч да ће истражити све спорне приватизације, укључујући и приватизацију медија („Вечерњих новости“ и „Политике“).
Власт сматра да је решила проблеме у медијској сфери тиме што је усвојила медијске законе. Иако је њима обезбеђено повлачење државе из медија и прозрачност државног финансирања медија, и даље није видљива новчана помоћ коју добијају од страних и домаћих донатора, због чега, између осталог, УНС није подржао законе.
Законом о јавном информисању и медијима није прописана обавеза финансирања медија из буџета локалних самоуправа, нити минимум издвајања за медије, па четвртина општина ове године неће издвојити ни динар за пројектно суфинансирање медија.

Законом о јавном информисању и медијима прописан је краћи рок за повлачење државе из медија, односно њихову приватизацију у односу на остала предузећа, чиме се доводи у питање могућност да запослени у медијима уопште добију новац за отпремнине.

Удружење новинара Србије (УНС) захтева:
– Да Влада, зато што је предложила краћи рок за приватизацију медија од осталих предузећа, обезбеди новац и Министарству за рад наложи да приоритет имају захтеви за отпремнине у медијима који треба да буду приватизовани.

– Да Влада, уколико не спроведе приватизацију медија до краја јуна, омогући запосленима да без одлагања постану власници својих медија, у складу са Законом.
– Да локалне самоуправе у буџетима за идућу годину обезбеде најмање два одсто за пројектно суфинансирање локалних медија.

– Да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима како би функционери и локалне самоуправе, под претњом новчане казне, били обавезни да издвоје новац за пројектно суфинансирање медија.

– Да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије, уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност више од 50 новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.
УНС подржава и високо цени рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.
Удружење новинара Србије

 

Share

Ostavite odgovor