);
Breaking News

RTB Bor: Država jedini spas

Bor, 06.05.2015.

Država će spasiti RTB Bor od bankrota

Centralno mesto u pregovorima sa MMF-om je angažovanje svih državnih institucija i Javnih preduzeća na dalju zaštitu jednog broja firmi od poverioca.

RTB Bor

“ Pokušaćemo da za strateška preduzeća produžimo zaštitu od poverilaca i posle 31. maja“  rekao je Ministar privrede Željko Sertić i pojasnio: “ Na početku procesa imali smo 144 preduzeća pod zaštitom, od čega je 40 u stečajnom postupku, sedam je na Kosovu i biće rešavano posebnim postupkom, a od preostalih 97 razgovaramo sa MMF i Svetskom bankom da za manji broj preduzeća, njih 20 do 25, napravimo produženu zaštitu jer 31. maja, kada padne zaštita, ta preduzeća mogu da odu direktno u likvidaciju dodajući da će se u tom produženom periodu zaštite raditi na pravljenju adekvatnih modela da se ta preduzeća ili u delovima rasprodaju ili da kroz „restrukturiranje nastave da žive“

Sertić je najavio i da će Vlada Srbije i MMF do ponedeljka 12. maja imati jasno usaglašene stavove o rešenjima ovih firmi u restrukturiranju.

Vlada će probati da spase ukupno 25 firmi kojima preti likvidacija od početka juna.

Među 25 za koje će država pokušati da se izbori su, kako javlja Kurir i našem saznanju su: RTB „Bor“, PKB, „Galenika“, „Petrohemija“, „Simpo“, „Staklara Paraćin“ i Industrija kablova Jagodina.

Samo RTB „Bor“ duguje više od milijardu evra, čime bi praktično od juna ovaj basen prestao da postoji.

UPPR ( Unapred pripremljeni plan reorganizacije) ili (još jednog restruktuiranja) sa spremljenim „prevarnim stečajem“ izraziito loš po poverioce RTB-a. Hoće li njih više stotina dobiti svoj novac ili će, kad se okonča i taj postupak, biti prevareni i ostati „kratkih rukava“. Posebno se manipuliše i zastrašuju radnici.  Rekao je Bivši Ministar Radulović na tribini u Boru, “ Sve ovo je fatalno za RTB Bor, građane Bora i za samu Republiku. Plan reorganizacije je pokušaj da se sve to zataška i nastavi po starom na račun građana cele Srbije, a da direktor nastavi bahaćenje u naredne 7 godine“. 

Izgleda da je vešta medijska i zakonska spinovanja RTB-ovske mašinerije prepoznao i SUD koji je ovakav UPPR „vratio“ na doradu.

A kako javljaju naši saradnici: Nova topionica u starom ruhu, na dan slave crkvene opštine Bor, poklanja gradjanima dim. „Čisto“ nebo nad gradom jutros u 09:05″

Оставите одговор