NOVA TOPIONICA A STARI DIM

Bor, 12.05.2015.
Čudni smo mi „građani Bora i meštani okolnih sela“ kako nam se najčešće obraća najstariji odbornik Skupštine! Onoliko godina i mnogo decenija se žalimo na borski dim, kao jedini i istinski brend po kome smo šire prepoznatljivi, a ovih dana smo nekako mirni i zadovoljni onim što nas okružuje i što udišemo punim plućima.

Crnidim2

Prosto smo sigurni da je to naš, stari dim a pribojavali smo se da će iz novih ekoloških kapaciteta pokuljati neki novi i nama nepoznati dim. Ili još gore da će nas nova topionica i sumporna ostaviti potpuno na čistom, dakle bez ikakvog dima – ni starog a ni novog. E to bi tek bila frka! Krizirali bi kao stari narkomani, navučeni na sve i svašta! Ovako je ispalo super! Em nova topionica, em stari dim! Ima doduše u njemu ponečeg što teže možemo da identifikujemo, ali smo ipak sigurni da je to dim naše topionice a da neki novi elementi u njemu su verovatno iz koncentrata kralja Milana od Severine.

Crni dim w
Čekajući novu topionicu i fabriku sumporne kiseline pratio nas je i strah od prevelikih obećanja. Te maksimalni kapaciteti i mnogo hiljada tona najboljeg borskog bakra, te veliki i toliko željeni ekonomski rezultati od kojih će biti malo koristi za nas a malo ili mnogo više za državu Srbiju i njen BDP (što bi rekao „stari vuk), pa ono nebo iz ’903. I ovde izgleda da su nam strahovi bili nepotrebni. Neće sve ove lepote skoro, pa ćemo dok ih čekamo imati vremena da se lagano pripremimo i ne doživimo šok emocija. Jer stručnjaci kažu da su i pozitivna iznenađenja jednako opasna kao i ona loša. Koliko ćemo imati vremena za pripreme na lepši i bolji život? Mi ne znamo, ali znamo ko zna!

Zna premijer Vučić! I to ne samo zato što, kako kažu on sve zna, već zato što je valjda već apsolvirao Bor, upoznao igrače i verujemo da, bez obzira na sva razočarenja ili baš uprkos njima, mora i hoće da konačno i definitivno uradi ono što je trebalo da uradi odavno. Ali, bolje ikad nego nikad! Sigurni smo da sledi odluka u pravcu našeg očekivanja, jer je premijer pre neki dan jasno rekao „Prezirem nerad i javašluk“ a ministar Sertić „ Svi koji su, vodeći firme u restruktuiranju kupovali vreme za lične privilegije i kombinacije, biće hitno smenjeni“. Mi ovde imamo neke koji se baš uklapaju u ove karaktere, pa se nadamo da su kao takvi već prepoznati od strane kako samog Premijera i tako i nekih njegovih ministara, poput Vujovića, Mihajlovićeve, Sertića.

Glasamo da RTB Bor postane državna firma u punom značenju a ne kao do sada, jeste pa nije pa možda malo. Na tom putu se uvek gubila odgovornost i trag novca i drugih resursa koji su, zbog prirode ove delatnosti, uvek velike vrednosti Pozdravljamo i produženje roka za to istorijsko izlaženje iz restruktuiranja, ali molimo da Premijer konačno stavi tačku na ovo stanje (možda bi bio primereniji drugi termin) u Boru i formira novi menadžerski tim koji je dorastao ovakvi izazovima i očekivanjima. Stari tim na čelu sa starim vukom treba poslati tamo gde im je mesto ili gde god žele, samo dalje od RTB-a i dalje od lokalne samouprave. Neka stari vuk pokupi svoje penzionerke i penzionere kojima se okružio i koji su trebalo da pripreme nove strategije za novo vreme? Nije ni čudo što u tome nisu uspeli! Nehumano je od starih ljudi, koji su se školovali pre 40, 50 ili 60 godina i koji imaju od preko 60 do preko 70 godina života i mnoštvo bolesti primerenih životnom dobu i stresnim situacijama zbog preteranog iscrpljivanja, očekivati bilo šta sem uživanja u penzionerskim danima u krugu porodice. Ali je i neopravdano dozvoljavati da takvi zauzimaju mesta koja im odavno više ne pripadaju i proizvode ogromne štete koje će teško biti moguće sanirati. Čak i da zanemarimo to što primaju i velike penzije i velike plate po osnovu ugovornog angažmana sa RTB (iako su to ogromna sredstva), ne treba više tolerisati posledice njihovog zadržavanja na odgovornim mestima u kompaniji i trošenje vremena koje je dragoceno u rešavanju kompleksnih problema.

Share

Ostavite odgovor