SPASI NAS SPASKO….!!!!!!!

Bor, 28.05.2015,

I DALJE O DIMU

BORSKA PIJACA TROVAČNICA!

SPASI NAS SPASKO….!!!!!!!

Ovo je vapaj sa borskih ulica! I ne samo na Spasovdan Molba je upućena sa pijace, koja je redovno  prekrivena dimom koji nemilice guši kako prodavce tako i kupce. Ipak je lakše kupcima, jer oni brže bolje kupe i beže! Možda rizikuju da kupe skuplje ili lošijeg kvaliteta a možda čak i ono što nisu želeli, ali mnogo će više izgubiti ako duže ostanu u tom prostoru.

Klime pijaca 7

A kako je prodavcima koji rade na pijaci i tamo provode više sati najbolje znaju oni koji rade u pogonima iz kojih se i danju i noću dimi. Njihov hleb sa sedam kora je natopljen otrovima raznih vrsta! Bilo je to tako sa starom topionicom a sva je prilika da se to neće promeniti ni sa novom, bar ne u skorije vreme. Ipak ima nekih novina!

Crnidim2

Za dim koji su nekada zvali „ruža vetrova“  danas kažu da je dim uhodavanja novih ekoloških kapaciteta. To se moglo zaključiti iz smušene izjave zbunjenog direktora date onomad našoj ili njihovoj televiziji. Bilo je u toj izjavi što šta čudno a naročito ono kako su parametri mnogo bolji nego u istom periodu prošle godine ili kako je to normalno u periodu uhodavanja kapaciteta i kako je to poznato u svetu. Nije objasnio ništa!

SEPA dim 22-5

Nije naveo kako se ovo što je nerazgovetno i neubedljivo ispričao može proveriti i ko to može da potvrdi a da je od autoriteta malo većeg nego što ga on sam ima. A što bi? Da li će ga možda neko pozvati na odgovornost? Da li će ga neko, inspektori recimo, kazniti za uredno narušavanje zdravlja ljudi i prirode? Zna on da neće! Ima onih koji mu čuvaju leđa a sve po našim plućima! Važno je da se nešto radi! Da li je to ono što treba ili nije, koliko to donosi koristi a koliko šteti, kuda nas svi ti veliki projekti malih majstora vode saznaćemo jednog dana!

Bor dim 2

Možda za sedam godina, kada se otvori nova firma neke nove belosvetske rudarske kompanije koja će zaposliti hiljadu ljudi?! I ovo je jedna od izjava odgovornih, ovoga puta iz lokalne samoprave. Otišlo se ovog puta i nešto dalje u maštanjima, pa je sasvim autoritarno i naravo opet neargumentavano izneto  mišljenje da je Bor najperspektivniji grad. To što mi ne prepoznajemo ni po čemu da živimo u takvom gradu je samo naš problem! Iskreno se nadamo da će uskoro oni biti u prilici da odgovaraju za sve ono u čemu su izneverili očekivanja svojih šefova, naravno najpre onog glavnog kome su najviše obećavali. Tada će njihovi problemi biti mnogo veći nego ovi naši današnji!

Share

Ostavite odgovor