);
Breaking News

Toplana: da ili ne ?

Bor, Niš, izvor: južne vesti

Logo ToplanaEnergetski neefikani sistemi svoje negativno poslovanje prebacuju na nezaštićene gradjane.

Dvadesetšest zgrada podneće zajedničku inicijativu niškoj Toplani za smanjenje cene grejanja, ali i izmenu postojećih pravilnika koji se odnose na “promenljive” cene i raskidanje ugovora sa Toplanom.

Toplana, ugalj

Očekuje li ovakav talas i borsku Toplanu? Kako saznajemo, nekoliko skupština stanara razmišlja o otkazu usluga grejanja Toplani u Boru a sve su učestaliji i individualni zahtevi za raskid ugovora o isporuci toplotne energije, a visoka cena upotrebe tople vode putem daljinskog sistema grejanja.

Stanari  se „udružuju protiv Toplane“ a šta o tome kažu u nadležnom Ministarstvu:

 

Ako korisnici odluče da se iz bilo kog razloga prebace na neki drugi način grejanja i da raskinu ugovor sa Toplanom, kako kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, njima to ne može biti zabranjeno. 

Poslednjih meseci pojedine Nišlije, nezadovoljne odnosom usluga i cenom grejanja Toplane, žele da raskinu ugovor sa ovim preduzećem.

predic

Predić u Nišu razgovarao sa direktorima toplana iz Srbije; Foto: NTV

Iako su iz ovog preduzeća uglavnom dobijali odgovore da za to nema tehničkih uslova, državni sekretar Predić kaže da građanima to mora biti dozvoljeno, ali uz ispunjenje određenih uslova.

Moraju da postoje određeni tehnički preduslovi kada se neko može isključiti. Jer ako se neko isključi sa vodovodne ili elektro-mreže, to ne utiče na druge. Kod sistema grejanja to nije baš tako. Ako se neko isključi sa sistema, to ne treba da ugrožava prava drugoga koji bi da se greje. U svakom slučaju, tako nešto treba omogućiti – rekao je Predić.

On je pojasnio da bi lokalna samouprava trebalo da donese akte i propiše uslove pod kojima bi korisnici mogli da se isključe sa sistema grejanja.

Građansku inicijativu za smanjenje cene daljinskog grejanja do sada su u Nišu podržale 383 skupštine stanara koje predstavljaju oko 20.000 vlasnika stanova. Mnoge od tih skupština stanara najavile su isključenje sa sistema daljinskog grejanja ukoliko Toplana ne snizi cenu za 10 odsto u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i plata u javnom sektoru. Sistem daljinskog grejanja u Nišu ima oko 30.000 korisnika, što čini trećinu svih stanova i kuća u Nišu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !