);
Breaking News

O Boru se razgovaralo i u Vašingtonu

Bor, Vašington, 03.06.2015. Izvor: RTS

RTB Bor u fokusu interesovanja Vašingtona

FreePort-Vucic

Od predstavnika kompanije „Friport Makomoran“ premijer zatražio, između ostalog, pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB „Bor“, preneo je Tanjug.

Izveštaj Nenada Zafirovića

Vučić: Srbija sve poštovanija

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da su svi razgovori koje je imao sa predstavnicima velikih američkih kompanija bili veoma dobri, a da je u svim razgovorima istaknut značaj očuvanja političke i ekonomske stabilnosti za Srbiju.

„To je ono o čemu smo govorili svuda. Dakle politička i ekonomska stabilnost, nizak deficit. To su stvari za koje su čuli i ovde u SAD. I kada na ručku sa menadžmentom kompanije ITI dobijete aplauz samo zbog svoje iskrenosti i zbog rezultata koje su i oni mogli da vide, onda znate da u SAD to neko ume da ceni“, rekao je Vučić.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sa predstavnicima kompanije „Dženeral elektrik“ premijer je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avio-industrije.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu realizaciju investicija.

Sagovornike je obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala Vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu Zapadnog Balkana i podršku srpske Vlade.

Potpredsednik „Dženeral elektrika“ Karan Batija zadužen za međunarodne odnose izjavio je da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

Premijer je, dodao je, naglasio važnost saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije, izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

„‘Dženeral elektrik’ u Srbiji 11. juna organizuje ‘Sourcing day’, u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača u lancu ‘Dženeral elektrik’ kompanija“, istakao je Batija.

Srpski premijer susreo se i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije „Friport Makmoran“ koji su ga obavestili o napretku projekta za eksploataciju bakra i zlata, četiri kilometra severno od Bora.

Ričard Levil, potpredsednik te kompanije za globalnu eksploataciju, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i naglasio da kompanija „Friport“ želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

„Ove godine ulažemo 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu ‘Ćukaru Peki’ kod Bora“, istakao je Levil.

Vučić zatražio pomoć u pronalaženju partnera za RTB „Bor“

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije „Friport Makmoran“ zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB „Bor“.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao je zadovoljstvo zainteresovanošću američkih kompanija za Srbiju i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !