);
Breaking News

300 miliona evra za novu topionicu

Bor, Pres služba Dosta je bilo – Saša Radulović

Stara topionica i dalje truje građane Bora

I pored investicije od preko 300 miliona evra u novu topionicu, i pored toga što je premijer Aleksandar Vučić sa generalnim direktorom RTB Bor Blagojem Spaskovskim svečano otvorio tu novu topionicu krajem prošle godine, stara topionica nije zatvorena i dalje radi i truje građane Bora. Nova topionica, predstavljena kao “najveći ekološki projekat na Balkanu” nikako da krene da radi punim kapacitetom.

Sasa Radulovic

Da stvari budu još gore, ne prerađuje se naš koncentrat iz Bora, već uvozni. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je dobio informaciju da se u topionicama RTB Bor prerađuje izuzetno loš uvozni koncentrat sa visokim stepenom otrovnih materija i to pod finansijski nepovoljnim uslovima.

Po informacijama kojima naš pokret raspolaže, u RTB Bor je u poslednjih mesec i po dana stiglo 25.000 tona Karajan koncentrata iz Jermenije, koji sadrzi visok stepen otrovnih materija, recimo arsena 0,2-0,5 odsto, a maksimalno je dozvoljeno 0,2%, Koncentrat je isporučila firma RED METAL AG 6333 Huenenberg Swicerland iza koje, po našim saznanjima, stoje pojedinci iz Srbije. Menadžment RTB Bor potpisao je ugovor sa firmom Red Metal AG za preradu po ceni tri puta nižoj od tržišne.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poslao je menadžmentu RTB Bor pitanja o ovom poslu i zagađivanju Bora, pozvavši se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Podsećamo da je investicija u novu topionicu trebalo da iznosi 130 miliona dolara, pa 130 miliona evra, a na kraju nas je koštala preko 300 miliona evra i još nije gotova. Neodgovorni menadžment RTB Bor nikada nije objasnio razliku i pokušava sve da prikrije kroz prevarni UPPR i stečaj, o čemu smo već izveštavali. Kad bude završena, cena prerade bakra će iznositi oko 2.000 dolara po toni katode, dok svetska cena iznosi 600 dolara po toni. Čitava investicija je jedan kolosalan promašaj. Cenu ove promašene investicije na žalost neće plaćati nesposoban premijer i njegov nesposoban partijski kadar Spaskoviski. Cenu će plaćati svi građani Bora i Srbije.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !