);
Breaking News

Dani srpske kulture u štajerskim pokrajinama

Bor, Maribor, 25. juna – Tekst: Zdravko Majstorović Foto: Dobre Stojanovski

ČLANOVI SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA ŠTAJERSKA ZAJEDNICA SVEČANO PROSLAVILI SVOJ PRAZNIK U POKRAJINI »TRI SRCA«

POZITIVNA ENERGIJA NA SVAKOM KORAKU

kolac

 

 

Slavski kolač i koljivo

 Veliki broj Srba, članova Štajerske zajednice iz Slovenije i Austrije stiglo je u sredu 24. juna u pokrajinu »Tri srca«, da zajednički proslave praznik društva. Ovaj dan je zabeležen kao dan početka Srpskih kulturnih dana u Štajerskim pokrajinama. Članovi Štajerske zajednice u okviru srpskih kulturnih dana organizovaće slikarsku koloniju za pisanje ikona za svoje mlade članove, koju će voditi Alimpije Košarkoski, poznati makedonski  ikonopisac.  Na kraju slikarske kolonije članovi društva će prirediti izložbu ikona u austrijskom gradu Bad Radkersburgu.

Svestenici

Sveštenici Savo Kosojević i Milan Jovanović, bogosluženje za Štajerske Srbe

U Radence su prvi stigli sveštenici Savo Kosojević i Milan Jovanović iz Pravoslavne opštine Maribor sa članovima crkvenog odbora, koji su iz prestonice Štajerske doneli slavski kolač i koljivo. Najdalji put napravio je Milan Aksentijević iz Kranja, zatim Dušan Vićentijević i Pero Končar iz Ljubljane, Budimir Novarlić, predstavnik Saveza srpske dijaspore Slovenije, Milan Lukić, predsednik Srpskog kulturnog društva Jovan Jovanović Zmaj iz Lendave, Dragan Pavić iz Graca, Čedo Petrović i Momčilo Jocić  iz Murske Sobote, Zoltan Časar iz Boračeve i Nedžo Kosojević, otac mariborskog Paroha Save Kosojevića.Slavski kolac

Slavski kolač

Na proslavi su celo vreme bili prisutni  novinari Radia Murski Val, na čelu sa urednikom Bojanom Rajkom, novinar Filip Matko iz spletnih novina: “Prlekija.com” i novinari  “Štajerskih novosti”.

Iz Ljubljane je stigao i Nikola Todorović, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije inače novi član Štajerske zajednice.

Čestitke društvu za praznik stigle su iz Beograda, Kraljeva, austrijskog Graca pa čak i od više  prijatelja Štajerske zajednice  iz Moskve.

Rade Bakračević je iskoristio priliku, da obavesti članove društva i prisutne goste, da je 2015 godine najveći projekat »Štajerske zajednice« bilo  snimanje dokumentarnog filma »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA«. Film su prijavili na Međunarodni viva film festival, religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma koji se održavao od 28. do 31. maja ove godine u Sarajevu, Kaknju, Varešu i Banja Luci. Organizatori “Viva” festivala prikazali su 99 filmova od 420 prijavljenih iz 48 država sa svih pet kontinenata.  Film »Putevima pravoslavlja« režisera Rada Bakračevića iz Štajerske zajednice zauzeo je odlično 23. mesto od 420 prijavljenih.

Promocija filma biće  septembra 2015 u srpskoj Patrijaršiji u Beogradu.

Mada je u realizaciji dokumentarnog filma Rade Bakračević bio i režiser i producent, pisac teksta,snimatelj, autor filma pa čak i finansijer, nije zaboravio, da se zahvali svojoj filmskoj ekipi, koja mu je danonoćno pomagala pri snimanju filma po državama nekada zajedničke domovine: Slovenije, Hrvatske, Beograda, Sremskih Karlovaca, Crkve Svetog Petra i Pavla, Crne Gore, Studenice, Žiče pa naravno i u Grčkoj na Svetoj Gori Atonskoj, Kakovu i Solunu.
Režiser je na »filmskoj traci« zabeležio i reči grčkog Vladike u Kakovu: “Bombe koje su od Nato alianse padale na Srbiju padale su i na naša srca«.

Zapišimo ono što su i kamere “uživo” zabeležile na filmu – intervju njegove Svetosti Patrijarha Irineja prilikom davanja Blagoslova filmskoj ekipi: ” PRAVOSLAVNA CRKVA STOJI ZA PROJEKTOM SNIMANJA FILMA »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA« I KAD GOD POKUCATE NA NJENA VRATA BIĆE VAM OTVORENA. DOKUMENTARNI FILM RADETA BAKRAČEVIĆA »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA” JE SRPSKA SVETINJA I PUTOKAZ KA BOGU I PRAVOM PUTU”.

Pevala je Radmila Radojević, srpska pevačica, član pevačke sekcije „NEVEN“

Rade Bakračević je predao posebna priznanja članovima svoje filmske ekipe: Zdravku Majstoroviću, uredniku fotografije iz Murske Sobote, Aleksandru Bakračeviču i Dobretu Stojanovskom  snimateljima iz Radenaca, Hadži Momiru Bakračeviću, stručnom saradniku iz Kraljeva, Ivanu Rajoviću, novinaru i srpskom književniku iz Kraljeva, Zorici Zec, stručnoj saradnici iz Beograda, Biljani Kostić, kustosu muzeja beogradske Patrijaršije, Miladi Kalezić, prvoj dami slovenačke glume, Borislavu Manojloviću, srpskom pevaču i Gradimiru Staniću, upravitelju izdavačke fondacije SPC arhiepiskopija beogradsko-karlovačka.

Pored mnogih kulturnih aktivnosti za deset godina postojanja društvo Štajerska zajednica svake godine organizuje poznate međunarodne festivale šaha, na kojima je za deset godina učestvovalo 450 šahista. Na festivalima šaha učestvovali su i poznati slovenački šahisti: Dušan Pavasović, selektor slovenačke reprezentacije i više međunarodnih majstora. Međunarodni festivali šaha su zvanično registrovani u programu Šahovskog saveza Slovenije.

Rade Bakračević je pozvao sve Srbe u Sloveniji i Austriji, na zajedničku saradnju.

Naš cilj je jedinstvo, saradnja i medjusobna pomoć. To je i prva misao osnivača Crvenog krsta, Anri Dinana, koji je na bojnom polju rekao” TUTTI FRATELI ” (“SVI SMO BRAĆA”). Na kraju je Nikola Todorović pozdravio sve prisutne i dugo govorio o aktivnostima Saveza srpskih društava u vremenu od kako je predsednik. Iskoristio je priliku, da se zahvali članovima Štajerske zajednice, da su ga primili u svoje redove i obećao aktivno učešće u radu Štajerske zajednice.

Ikonopisac

Alimpije Košarkoski, ikonopisec i Rade Bakračević

Mada je današnji dan bio praznik društva većina prisutnih je uzela reč da pozovu sve Srbe i sva srpska društva iz Slovenije, da se okrenu sebi i da rade tako pozitivno kao što rade članovi Štajerske zajednice, koji povezuju pozitivne Srbe dve Štajerske pokrajine.

Milan Aksentijević je kao predstavnik Izbrisanih govorio o problemima na koje su nailazili pojedini Srbi i obavestio prisutne, da će ove godine na konferenciji Srba iz ovog dela Evrope govoriti o još nerešinim pitanjima Srba u Sloveniji.

Na kraju razgovori uz čašicu do duboko u noć

Najmlađi Srbin, Budimir Novarlić, predstavnik Saveza srpske dijaspore Slovenije u ime mladih Srba pozvao je sve Srbe iz Slovenije da prestanu sa svađama i da se svi zajedno posvete srpskom pitanju i rešavanju najvažnijih problema učenja srpskog jezika i priznavanja nacionalne manjine.

Na kraju je Pero Končar, delegat iz Ljubljane rekao mnogo lepih reči na račun članova Štajerske zajednice, rekavši da u svom dvadesetogodišnjem radu u srpskim društvima nije doživeo takve pozitivne energije kao što ih imaju članovi ove zajednice.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !