Velike investicije u rudarstvo i energetiku čekaju regulatorni okvir

Bor, 02. jul 2015.  NALED

Rudarstvo i energetika predstavljaju najperspektivnije sektore za privlačenje velikih investicija imajući u vidu potvrđeno interesovanje potencijalnih ulagača, ali je neophodno da Vlada Srbije zaokruži regulatorni okvir u ovim oblastima i usvoji novi zakon o rudarstvu i nedostajuće podzakonske akte za Zakon o energetici, ocenjeno je na radnom susretu članova i partnera NALED-a s ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.
Procena NALED-a je da bi otvaranje samo pet novih rudnika dugoročno donelo investicije od četiri milijarde evra i otvaranje 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta u sektoru u kojem su zarade 2,5 puta veće od republičkog proseka. Međutim, Zakon o ru darstvu menjan je tri puta u poslednjih osam godina i od 2013. se najavljuje donošenje novog.

NALED - Radni susret s ministrom Aleksandrom Antićem (2)_1200x800
Ministar Antić ocenio je kao realne najavljene investicije u sektor rudarstva imajući u vidu interesovanje i istaživanja najvećih svetskih rudarskih kompanija. On je potvrdio da će novi zakon o rudarstvu biti donet u septembru i istakao da će taj propis biti povoljan za investitore i unaprediti izdavanje dozvola, odnose ulagača sa javnim preduzećima i proces eksproprijacije.
Kada je reč o obnovljivim izvorima energije gde postoje projekti za ulaganje oko milijardu evra u izgradnju vetroparkova, ali je za realizaciju neophodno donošenje ugovora o otkupu energije, ministar je najavio brzo usvajanje tog podzakonskog akta. Antić je tim povodom istakao da ugovor mora da predvidi izbalansirano rešenje i da rizike ne može da preuzme samo država.
Član Izvršnog odbora NALED-a i zamenik generalnog direktora kompanije Millennium Team Ivan Bošnjak izjavio je da bi veći deo investicija u rudarstvo i energetiku bio realizovan u najmanje razvijenim opštinama Srbije zbog čega je NALED spreman da pomogne ministarstvu u pripremi neophodne regulative i tako doprinese realizaciji ulaganja.NALED - Radni susret s ministrom Aleksandrom Antićem (1)_1200x800
Kao pozitivne pomake u unapređenju regulatornog okvira Bošnjak je istakao donošenje pravilnika o ESCO ugovorima koji će omogućiti lokalnim samoupravama da kroz javno-privatna partnerstva i bez izdavajanja iz budžeta ili zaduživanja obezbede uštede u javnoj rasveti, grejanju, vodosnabdevanju i drugim uslugama. Bošnjak je apelovao na rešavanje problema sa sivom ekonomijom u rudarstvu navodeći primer nelegalnog izvlačenja agregata iz korita reka.

Do tržišne cene struje za najmanje pet godina
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na susretu s članovima i partnerima NALED-a da će se do tržišne cene električne energije u Srbiji doći za najmanje pet godina. Kako je podsetio, struja za građane je jeftinija 15% u odnosu na Makedoniju, 20% u odnosu na BiH i Albaniju i dvostruko jeftinija nego u Hrvatskoj dok je za industriju na nivou regiona.

Share

Ostavite odgovor