);

INTERREG IPA: Rumunija – Srbija

Bor, Beograd, Bukurešt 29. avgust 2015.

INTERREG IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija program za 2014-2020 je usvojen od strane Evropske komisije

Zajednički odbor za praćenje programa će se sastati u narednom periodu kako bi odobrio potrebna dokumenta za pokretanje programa, uključujući Applicants`Guide za prvi poziv za dostavljanje predloga projekata. Procenjuje da će prvi poziv biti pokrenut u septembru 2015 (IPA budžet od 27,8 miliona evra; a za strateške projektne predloge, budžet od 22,4 miliona evra).

IPA

INTERREG IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija Program nastavlja da finansira prekogranične saradnje u graničnoj oblasti Rumunije i Srbije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), uz podršku Evropske unije i vlade dve države.

Programska oblast programa sastoji se Timiš, Karaš Severin i Mehedinci okruga (iz Rumunije) i Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski okruzi (iz Srbije).

Ukupan budžet programa je 88.124.999 evra, od čega donacija iz fondova Evropske unije je 74.906.248 evra. Za period 2014-2020, Program će finansirati projekte na 4 ose prioriteta, u oblasti promocije zapošljavanja i jačanje osnovnih usluga za inkluzivnog rasta – 18 miliona evra, zaštite životne sredine i upravljanje rizikom – 21 miliona evra, održivoj mobilnosti i pristupačnosti – 21 miliona evra i atraktivnost za održivi turizam – 18 miliona evra.

Rumunija nastavlja da obavlja ulogu upravnog autoriteta (preko Ministarstva regionalnog razvoja i državne uprave), a u okviru Vlade Srbije nacionalni organ je osnovana Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije. Zajednički sekretarijat programa je lociran u Temišvaru, u okviru regionalne Kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar, dok je u Srbiji zajednički sekretarijat predstavljen putem antena kancelarije u Vršcu.

Potencijalni korisnici i svi zainteresovani za prekograničnu saradnju između Rumunije i Srbije finansirane od strane INTERREG IPA prekogranične saradnje Rumunija-Srbija Program su u mogućnosti da dobiju više informacija pristupanjem  sledećim linkovima: www.brct -timisoara.ro i www.romania-serbia.net

IPA CBC

Оставите одговор