);

Dok se kraljevi bakra bogate, Bor svakodnevno truju!

Bor, 31.08.2015.

Dok se kraljevi bakra bogate, Bor svakodnevno truju oni koji svoje porodice drže daleko od ovog dima ! Postaje li istočna Srbija „Afrika“ za moćne domaće kolonijaliste?

Crnidim2

Nedavno, od 29. tog avgusta, nenormalno je zagađenje vazduha nad Borom i okolinom samo je još jedan u nizu stravičnih i najdirektnijih ataka na zdravlje ljudi. Za građane ništa novo, za najodgovorniji je u RTB-u Bor i državi Srbiji nova bruka i sramota i pred samim sobom. Na jednoj strani teče proizvodnja bakra i bogate se tajkuni, na drugoj Bor propada usput trujući sopstveni narod.

-Dokle ćete, bre, da trujete i nas i našu decu – glavno je pitanje u Boru ovih dana. Društvene mreže su preplavnjene, bude se i ugašene i slabašne ekoloske grupe, proradila je, izgleda, i savest stručnjaka i direktora u RTB-u – oni ćute ili se skrivaju kao nikad od javnosti. A mirne duše mogli bi i morali bi da odgovaraju za neku vrstu haosa i ekološkog beznađa. Blagoje ga nama … !

SEPA dim 22-5

Iako je izgrađenja nova, savremena topionica bakra i zvanično otvorena, još se navodno uhodava (mada je potresaju česte havarije, i više ne radi nego sto radi) ostavljajući prostor za manipulacije, odnosno za rad stare, dotrajale topionice koja ceo Mendeljejev sistem izbacuje u atmosveru. I danas, nakon celog jednog veka, bakarna ruda se topi kao na poljančetu.

Zašto?

Nova fabrika sumporne kiseline nije u pogonu i ko zna kada će da proradi iako su svi rokovi završetka prošli jos decembra 2013-te. Ajmo to – za državu – da nije ni po jada. Šta običan svet zna koliko je sumnjivo utrošenih više stotina miliona evra ili dolara? Istovremeno u Boru godinama vlada jedna te ista istrošena i vesela privredno-politička svita uz podršku ljubitelja političkih prevrtača i manipulanata svake vrste i sorte.

Zašto se Bor i dalje guši otrovima topioničkih dimova na očigled nezainteresovanih svetksih ekoliških i zdravstvenih organizacija. I posebno Evropske unije koja će, sa ovakvim ekološkim katastrofama u Boru, zemlju Srbiju primiti u svoje naručje za jedno 30-50 godina. Jer, ekološka slika Bora crnja je i stravičnija od bilo koje druge u svetu, ili mi bar ne znamo sličan primer? Nažalost, država je od sredine 2010-te godine garantovala ogromna ulaganja u ekološke projekte, ali, čini se, da je bilo bolje sav taj novac da je bacila u najdublji bunar. Bar bih svi manje žalili. I što je najneshvatljivije – niko za to nije odgovarao. Kao ni za besprizorno urušavanje zdravlja naroda u ovom delu istočne Srbije.

rtb - pijaca slika1

Srpski kralj bakra VIP MP i njegova ekipa u poslednje vreme izdigli su se iznad RTB-a Bor. Oni uvoze sirovine, bakarne koncentrate i tope ih uglavnom u staroj topionici, najvećem izvorištu Borske ekološke katastrofe. Čistog neba nad Borom, kako je obećao i državni vrh, nema pa nema. Postoje dokazani stručnjaci, čak eksperti, koji tvrde da je ceo taj uslužni posao za RTB Bor – nemala šteta i veliki poslovni gubitak. Kralj i kraljevi bakra zgrću pare, Bor pravi nove finanskijske dubioze a gradjani odlaze pogrebnim radnjama, „jer samo je smrt siguran posao“, u bolju budućnost. Oni koji se pobune bivaju oterani: Ako ti se ne svidja idi u neko bolje mesto pa tamo radi ! A nama: „Ne može nam niko ništa …. jači smo od ….

Niko, bar zasad ne pokazuje ni ugovor za uvoz i topljenje koncetrata, a i da ga javnost i upozna, sudeći po dosadašnjoj praksi, ne bi bilo vajde. Osioni i bahati moćnici, ne samo u Boru, rade onako kako je njima po volji, a narod, očevidno je, ostaje da gleda u borsko sivo nebo i bukvalno diše “na škrge” a decu prehranjuje proizvodima kupljenim sa pijace ispod dimnjaka.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !