);

10. Međunarodni Strateški Forum

Bor, Bled, 01.09.2015

FOTO REPORTAŽA: RADE BAKRAČEVIĆ

Aleksandar Vučić u razgovoru sa novinarima

MEĐU GLAVNIM GOVORNICIMA PREMIJER SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ

Bled 1. septembar – U poznatom  slovenačkom turističkom  kraju Bled danas već treći dan održava se najveći međunarodni događaj  Slovenije.

Aleksandar Vučić sa svojom delegacijom stiže na Forum

To je poznati evropski STRATEŠKI FORUM. Ministarstvo za spoljne poslove Slovenije i Centar za evropsku budućnost već deset godina dovode na Bled poznate političke vođe iz evropskih zemalja, privrednike, predstavnike nevladinih organizacija, novinare i mnoge druge koji tri dana govore o ključnim pitanjima Evrope i sveta.

Borut Pahor i Donald Tusk

Za nas je važno to da je na Bled stigao i Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije, koji je toplo primljen među učesnicima. Stigli su i Donald Tusk, predsednik evropskog saveta, Kolinda Grabar – Kitarović, predsednica Hrvatske,  Ksavijer Bettel, generalni sekretar Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, Lambert Zannier, predstavnik generalnog sekretara Ujedninjenih nacija i mnogi drugi.

Donald Tusk i Miro Cerar

Na Bled je stiglo oko 700 učesnika iz 60 država. Forum se održava tri dana od 30. avgusta do danas 1. septembra.

700 zvanica iz 60 država u Festivalskoj dvorani na Bledu

Za Srbe je važno to, da je Premijer Vučić primljen kao predstavnik velike države sa Balkana. Učestvovao je u glavnoj diskusiji sa šest najviđenijih političara današnje Evrope.

 

Govori Aleksandar Vučić

Veliki broj novinara prisustvovalo je premijerovom intervjuju. Na novinarsko pitanje o izbeglicama odgovorio je:  da Srbija i On gledaju pozitivno na veliki broj izbeglica koji svakim danom stižu u Srbiju. Srbija će njima pomoći u okviru svojih mogućnosti i toplo će ih primiti na teritoriji svoje države. Neke demonstracije pojedinih stanovnika Srbije protiv izbeglica On i njegova Vlada neće dozvoliti. Napomenuo je da je više od dvesta hiljada Srba bilo izbeglica u prošlim ratovima i On zna kako je njima bilo teško i zato će Srbija izbeglicama svejedno od kuda stigli pomoći i uvek su dobrodošli u Srbiji. Premijer je uzeo vreme za novinare i dugo je odgovarao na sva novinarska pitanja.

Kolinda Grabar- Kitarović

Na pitanje kada će se sastati sa predsednicom Hrvatske odgovorio je da je on uvek spreman na razgovore. Ostavio je kod novinara i ostalih učesnika veoma dobar utisak. Prisustvovao sam na prijemu Premijera Vučića kod Mira Cerara, predsednika Vlade Republike Slovenije. Njih dvojica su uzeli čak malo vremena za sebe i prošetali  se obalom veoma lepog Bledskog jezera. Dva premijera su vodila razgovore u vili “Bled” ta vila je bila nekada poznata kao Titova vila.

Bled, najlepši turistički kraj Slovenije

Premijer Vučić je preko novinara evropskih medija poslao lepu sliku o Srbiji.  Posle njegovog govora bili su ponosni novinari srpskih medija.   Danas se završavaju dani Strateškog Foruma

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !