);
Breaking News

Nezaboravni izlet do Ruske crkve

Bor, 15. septembar. Tekst: Dobrila Filipović, foto Zvonko Damnjanović
Borska Podružnica Društva za borbu protiv raka Bora organizovala je za pacijente i medicinsko osoblje, 12. septembra, izlet manastiru Sveti Roman, Ruskoj spomen ­crkvi, manastiru Pokrova svete Bogorodice u Đunisu i Ribarskoj banji nedaleko od Kruševca.
Posebnu pažnju Boranima pobudila je priča o manastiru Sveti Roman čije se postojanje vezuje za početak 11. veka.

Drustvo za borbu protiv raka1
U minulim ratnim vremenima, ovde su se okrepljivali i lečili srpski ratnici.
Ovde se 1 876. godine, u srpsko­turiskom ratu, zetekao i kasnije poginuo ruski plemić
Nikolaj Rajevski. Veliki ruski pisac Lav Tolstoj uzeo je vojvodu Rajevskog za svog glavnog junaka u romanu “Ana Karanjina”, s tim što ga je “prekrstio” u Vronskog.
Izletnici su u Ruskoj spomen-­crkvi, podignutoj početkom 20. veka, saznali da je ovo zdanje podigla ruska plemikinja Marija Rajevski i to na mestu pogobije njenog slavnog bratanca, Rajevskog. Crkva je jedinstveni spomenik srpsko­-ruskom bratstvu i zajedničkoj borbi dobrovoljaca carske Rusije u borbi protiv turskih osvajača.
­Ovo je sedmi put kako organizujemo druženja i izlete naših lekara i pacijenata. Na ovaj način bolje se upoznajemo i zbližavamo u borbi za nove životne podvige. Uostalom, naša Podružnica je među najaktivnijim u Srbiji – kaže dr Goran Bogdanović, predsednik borske Podružnice.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama