);

VIDEO: Ekološki protest

Bor, 27.09.2015.

Druga Ekološka buna u Boru 2015. godine

Razlog za pokretanje protesnog mitinga bile su ozbiljne koncentracije sumpordioksida tokom poslednjih meseci a posebno poslednjih 30 dana. Na žalost to nije bila opomena rukovodstvu RTB-a da koriguju proizvodnju, već su na sebi poznat i bahat način omalovažavali sve formalne i neformalne institucije u gradu i državi, a posebno zahteve gradjana. Izjavili su organizatori skupa na čelu sa Irenom Živković.

protest1

image
Prva Ekološka buna u Krivelju 1935. godine 

Ove godine se navršava 80 godina od prve i jedinstvene u Evropi a možda i u svetu „Ekološke bune“ koju su neki nazvali „Vlaškom bunom“ zbog pretežno vlaške populacije koja je učestvovala u ovom protestu..

Na Đurđevdan 1935 godine se je u Boru odigrao, do tada u svetu nezabeležena buna naroda koja je ugušena u krvi. Prvi organizovani bunt protiv trovanja bio je na ovim prostorima izazvan ekonomskim razlozima. U maju 1935. godine počela je poznata Vlaška buna. Nekoliko hiljada seljaka iz okolnih sela, među kojima je bilo i mnogo radnika u rudniku, okupilo se ispred opštinske zgrade u Boru i zahtevalo da im uprava rudnika isplati naknadu za uništenu letinu. Štrajk je samo delimično uspeo, ali su štrajkači imali i ljudsku žrtvu, policija je ubila jednog poljoprivrednika iz Krivelja  – Iliju T. Dragulovića .

Vlasnici rudnika su naredili tadašnjim rukovodiocima da zamajavaju radnike i seljane a da nešto, što moraju i plate. Takva politika vodi se i danas. – reče nam mr Dragomir Dragić, jedan od vrednih hroničara Krivelja

NEZADOVOLJSTVO ZBOG EKOLOŠKOG HAOSA ŠIRI SE I  NA RTB I TOPIONICU

BESANA NOĆ, sa otkazima, U TOPIONICI

NEZADOVOLJSTVO građana Bora  ekološkim udesima poslednjih meseci i nezavršetkom nove metalurgije ( blizu dve godine prekoraćeni rokovi, ne zna se sudbina ogromno uloženog novca, kao i aposlutno štetan ugovor o preradi uvoznih sirovina  – preneslo se, protekle noći, kako nezvanično saznejamo, i  na – radnike u topionici bakra. Radnici koji i dalje, uprkos novoj topionici, rade i „proizvode“ štetne gasove koji direktno odlaze u atmosferu, iako ni najmanje krivi, ispaštaju kritike i dovode sebe do griže savesti. Iritirani, veruje se, i sramnim, naručenim, informacijama u nekim dnevnim medijskim programima   (primer je sinoćni izveštaj B-92) kako će navodno stara topionica uskoro prestati da radi, a da se nova uspešno uhodava, došli su, ne svojom voljom, u  nesporazum sa glavnim igračem svih zbivanja na prostorima RTB-a Bor, Blagojem Spaskovskim. Naš pouzdani izvor, iako se morao ograditi nezvaničnom foskulom, sazneje da je Spaskovski  dvojici  šefova u topionici – „uručio -otkaze“, naravno mimo zakona. On je do ranih jutranjih sati probdeo kraj topioiničkih peći „razgovarajući“ u svom bahatom stilu sa radnicima, pretpostavlja  se, svaljujući krivicu na njih kako bi, šta drugo, nego sebe opravdao. Ali, za Spaskovskog i njegove poslušnike i neznalice, nema opravdanja.

-Kada su  ova dvojica „spornih“  šefova jutros pokušali da uđu u topionički krug – portiri su ih zaustavili. Obećali su im i policiju ukoliko ne budu fini i dobri – naglašava naš izvor, s naznakom da je reč  o nezvaničnim imformacijama ( za svaki slučaj,  jer „oni“ su, nažalost, i dan danas miljenici vlasti i ne prezaju od mnogo čega) . Uostalom, svi će se ovi detalji , kao i još mnogo drugi, brzo i lako proveriti. Jer, za  sutra je, u 14,15 sati, kako dozanjemo iz istih izvora, ispred generalne direkcije RTB-a  u Boru zakazano okupljanje topioničara, članova sindikata pod rukovodstvom svog  lidera  Vasilija Ševčenka, što je još jedna nepovoljnost za Spaskovskog i njegove „velike“ menadžere koji su RTB oterali u neviđene dugove i kredite, i najzad , jednom rečju – uništili kompaniju  od izuzetne važnosti za državu Srbiju i interes celog srpskog naroda.

A da je Protest ispunio očekivanja organizatora pokazuju današnja merenja sa iste merne stanice s početka priče:

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !