);
Breaking News

DRŽAVA ZNA KAKAV VAZDUH UDIŠU BORANI

Zaječar, 06. novembar 2015 Državni izveštaji: U BORU JE U VAZDUHU PREVIŠE TEŠKIH METALA!
Na jučerašnjem skupu u Zaječaru “Evropski proces životne sredine i zdravlja”, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Instituta za javno zdravlje “Batutt”, Agencije za zaštitu životne sredine i RARIS­a, najviše pažnje pobudila je težnja “Monitoring i ocena kvaliteta vazduha u Srbiji”.

IMGP1489 res

– Stručnjaci i najodgvorniji funkcioneri u državnim ekološkim institucijama naglasili su da je zakonom regulisan “pravac stanja i ocena kvaliteta vazduha”, ali da je taj proces “u opadanju”. Od 2010. do kraja 2014. godine u Srbiji se krenulo od 28 i završilo sa 39 mernih stanica koje su često u kvaru ili su izvan upotrebe. Razlog je u lošem održavanju opreme i neredovnom servisiranju.

IMGP1487 res– Najlošiji kvalitet vazduha je u Smederevu, Boru i Užicu. Učestalost prekoračenja zagađenog vazduha (sumpor­dioksidom) najveća je u Boru – 68,8 odsto. Podaci resornoj Agenciji stižu iz loklanih i gradskih samouprava. Posebno zabrinjava da stacionarni izveštaji o zagađenju vazduha teškiom metalima (prvenstveno arsenom) pokazuju da je najgore stanje u Smederevu, Boru i na potezu Obrenovac­ Kostolac-Kolubara. Zaključak je ovog uspelog, i vrlo posećenog skupa, sprovođenje ekološke strategije do 2017. godine po sistemu korak po korak, što u oblasti industrije podrazumeva uvođenje čistih tehnologija koje smanjuju emisije štetnih gasova iz dimnjaka.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama