);

Opština i SUBNOR Bor obeležili svetski dan primirja

12. novembar 2015. Bor, B.F. obeležavajući Setski dan primrja, 11. novembar, u Prvom svetskom ratu, položili su juče cveće i vence na spomenik sprskim i francuskim ratnicima u centru grada. Tom prilikom čulo se da je dan kapitulacije Nemačke u Velikom ratu državni praznik u Republici Srbiji. Tog, 11. novembra, u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time je okončan do tada u istoriji čovečanstva najstravičniji rat. Kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvet Natalije ramonde, ugrožene vrste u Srbiji koji uspeva na planinama oko Niša i u Ztlotskom kanjonu kod Bora.

IMGP1543 smallKao motiv pojavljuje se i traka Albanske spomenice iznad cveta. Amblem praznika ­ Natalijina ramonda Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji
od 2005. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. Ovaj dan se praznuje neradno.

IMGP1545 small

Оставите одговор