);

e-uprava: Do građevinske dozvole jednostavno kao na Fejsbuku

Bor, Beograd, 02. decembar 2015. NALED

Sistem elektronskih građevinskih dozvola jednostavan kao Fejsbuk

Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi_1195x800-1

Zahtev za dobijanje elektronske građevinske dozvole od 1. januara 2016. moći će da podnese svako ko ima računar sa najmanje Windows XP operativnim sistemom i brzinom interneta od pola megabita u sekundi (0,5 Mbps) što pokazuje da uslovi da novi sistem funkcioniše nisu previše zahtevni – izjavila je direktorka Tima za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović na konferenciji „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi“.
Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi (3)_1195x800
Svi građani kojima građevinska struka nije bliska i nemaju elektronski sertifikat, mogu da se obrate ovlašćenim projektantima koji će im pripremiti projekat i u njihovo ime podneti dokumentaciju.

Projektantski tim Kompjuter centra Bor sa svojim iskusnim Licenciranim inženjerima na raspolaganju je zainteresovanim gradjanima i investitorima sa posebno otvorenim INFO centrom na brojevima: 030 459270 i 0604223860. Za dodatnu pomoć na raspolaganju je i sajt www.gradjevinskedozvole.rs, gde mogu da postave pitanja, pročitaju propise, obaveštenja i smernice, a uskoro će biti postavljena i video uputstva. Takođe, pri NALED-u je otvoren Call centar na brojevima 011/4043190, 4043191 i 4043192.

– Sistemu za elektronske dozvole pristupaće se preko sajta Agencije za privredne registre. Korisnici koji su videli prvu verziju softvera ocenjuju ga jednostavnim kao Fejsbuk za građevinske dozvole jer u svakom koraku tokom procedure imate jasna uputstva šta je potrebno uneti od podataka i koje dokumente postaviti. U izradi su učestvovali Republički geodetski zavod, javna preduzeća i lokalne samouprave i instrukcijama su pomogli da sistem bude u saglasnosti sa praksom na terenu – rekla je Bojović i najavila da će od decembra do marta biti obučeno više od 3.000 službenika na državnom i lokalnom nivou za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

frenki izgrad.trgovcen
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je na otvaranju konferencije da je bruto domaći proizvod Srbije u trećem kvartalu porastao 2,2% i najveći doprinos dalo je građevinarstvo sa rastom od 18,3%. Broj izdatih dozvola porastao je 27%, a vrednost izvedenih radova za petinu je veća u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njenim rečima, ti podaci su rezultat dobre primene Zakona o planiranju i izgradnji i biće još bolji kada se građevinske dozvole budu dobijale elektronskim putem.

Zakon o ozakonjenju objekata ili u narodu poznat kao zakon o legalizaciji dostupan je na portalu i lokaciji: http://gradjevinskedozvole.rs/Files/00191/Zakon-o-ozakonjenju-objekata.pdf
Konferenciju „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija“ organizovali su Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Share

One thought on “e-uprava: Do građevinske dozvole jednostavno kao na Fejsbuku”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !