);
Breaking News

9. Festival nauke

Festival nauke

Bor, Beograd

Ne propustite iznenađenja poslednjeg dana 9. Festivala nauke

Više od 28.000 posetilaca prodefilovalo je devetim izdanjem Festivala nauke koje je od 3. do 6. decembra održano na Beogradskom sajmu.

Pod kupolom Beogradskog sajma, tokom četiri dana Festivala, više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo se zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

Festival nauke

Prvi dan vikenda na Festivalu nauke, prošao je u znaku nasmejanih porodica s decom, ali i školaraca koje su iskoristile priliku da prošetaju halama 3 i 3A i otkriju da su „naučna čuda – svuda“. Do kraja Festivala ostao je samo jos jedan dan a na nova naučna čuda, potom, će se čekati više od 360, dugih, dana.

Odluka da se Festival nauke, ove godine, preseli na Beogradski sajam, sada je sasvim izvesno bila prava. U prilog ovoj tvrdnji imamo zadovoljstvo kako učesnika tako i posetilaca. Ono čemu smo težili smo i uspeli – gužve praktično nema, na ulazu na Festival nema redova a same postavke su pristupačnije. Iskreno se radujemo nedelji, poslednjem danu Festivala, koji je tradicionalno rezervisan za porodice s decom„, rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke.

FN 2015 39

Za nedelju je spremno sjajno igralište za decu, laserska harfa čeka da bude osvojena a ekipa CSI Beograd potražiće pomoć od mališana u „rešavanju krivičnog dela“. Svi posetioci imaće priliku da razbiju strahove od zubara pomoću malih tajni stomatologije na postavci Stomatološkog fakulteta dok će oni koji vole životinje saznati zašto je važno da zdrave zube imaju i njihovi ljubimci – psi, mačke pa i hrčci.

Festival nauke

Pravi hit Festivala nauke 2015. jeste Okeanijum, koji krije carstvo koralnog grebena, dok će oni koji više vole dodir, imati prilike da upoznaju Cicku i Micku i tako se prepoznaju važnu ulogu koju laboratorijske životinje  imaju u nauci.

Za sve one koji vole da se igraju, tu je Lego gradionica koja za cilj ima da pokaže svu kreativnost najmlađih posetilaca Festivala nauke. Oni malo stariji imaće prilike da pokažu emocije Nao robotu a on da im uzvrati imitacijom.

Znatiželjni posetioci Festivala nauke dobiće priliku da se oprobaju u “telekinezi” i upravljanju lopticom samo uz pomoć koncentracije i misli.

Festival nauke

Na postavci NIS-a svi ljubitelji vatre i eksplozija moći če da budu glavni zvezde ali i da učestvuju u nagradnoj igri tako što će napraviti “naučni selfie”.

Naučno-fantastična bina poslednjeg dana Festivala biće u znaku eksplozija, meke robotike, doktora s teatralnim veštinama i eksplodirajućih otkrića. Domaća zvezda Festivala, Milan Popović sa svojim saradnicima predstaviće nove eksplozije koje za cilj imaju iznenađenje ali i uzbuđenje publike, Sesilija Laski pokazaće kako nas hobotnica može naučiti da pravimo robote a doktor Molekul, iz Izraela, kreiraće najnestvarnije hemijske reakcije.

Festival nauke Lego

Za sve one koji vole prirodu preporučujemo izložbu o pticama grabljivicama, gde svi zainteresovani mogu saznati neverovatne činjenice o vetruškama – najrasprostranjenijim grabljivicama urbane sredine koje godišnje pojedu 13 tona glodara godišnje, i to samo u Beogradu.

Festival nauke

Radno vreme Festivala nauke u nedelju je produženo – od 10 do 20 časova.

 

Najveće interesovanje publike 9. Festivala nauke bilo je za postavku neuronauka koja na jednostavan način objašnjava složeni proces funkcionisanja nervnog sistema i vezu između nervnog impulsa i mišića, interaktivnu postavku o prirodnom gasu, ostatke dinosaura iz Vajominga koje je predstavio Prirodnjački centar iz Svilajnca, biološku postavku koja objašnjava hijerarhiju mravopolisa, fizičku postavku koja je otkrila nevidljive snopove svetlosti, ali i lasersku harfu na kojoj su posetioci svih uzrasta svirali tokom četiri festivalska dana, matične ćelije i njihov stvarni potencijal, proširenu realnost kada su svi zaintresovani dobili jedinstvenu priliku da se slikaju sa velikim naučnikom Mihajlom Pupinom.

Zvezde naučno-fantastične bine devetog Festivala nauke bili su američki neuronaučnik Greg Gejdž, AHAA naučni centar iz Estonije sa eksplodirajućom predstavom o nemogućim mehurićima i bezbednim eksplozijama ali i francuska trupa Les Atomes Crochus. Svoj status domaće naučne zvezde i ove godine potvrdio je Milan Popović sa saradnicima. Ekipa Psiquadro u predstavi o fizici zvuka, transformisala je jednostavne objekte u muzičke instrumente i tako oduševila publiku u sali.

Najmlađe su osvojile Cicka i Micka, čiji su preci dali život za nauku, Lego gradionica, Mala škola za genijalce, postavka o vetru ali i zona Ekspertinejdžera kojoj su ove godine možda pripadali budući Milanković, Tesla ili Cvijić.

Projekcije Okeanijuma, dela postavke Centra za promociju nauke, bile su ispunjene do poslednjeg mesta, dok su značajno interesovanje publike izazvali i eksperimenti Fakulteta za fizičku hemiju koji su za temu imali obične stvari o kojima obično ne razmišljamo, a trebalo bi.

Mnogo radoznalih posetilaca poželelo je da mislima pokrene lopticu ali su uspeli samo oni koncentrisani. Svoje reflekse poželeli su da ispitaju i oni stariji posetioci Festivala nauke dok je najveću pometnju, uzdahe i iznenađenje izazivala predstava gosta iz Izraela – dr Molekula!

Festival nauke poziva sve ljude dobre volje da pomognu Milošu Nikoliću, tridesetogodišnjem doktoru nauka kojem je neophodna transplantacija srca. Na ulazu u Halu 3 Beogradskog sajma, tokom trajanja Festivala Miloševe kolege i prijatelji obaveštavali su javnost o načinima na koje mogu da pomognu Milošu Nikoliću u njegovoj borbi. U nadi da se čuda zaista nalaze svuda, Milošu i dalje možete pomoći jednostavnim slanjem SMS poruke na broj telefona 8174 (važeći broj za sve mreže).

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.  Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Festival nauke

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, National Geographic, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama