);

Pala cena bakra i podigla maglu sa borskog „malog čuda“

PALA CENA BAKRA I PODIGLA MAGLU SA NAŠIH STARIH I NOVIH PROBLEMA

Da li je obavešten: Blagoje Spaskovski
Da li je obavešten: Blagoje Spaskovski

Eto priče o nama konačno i u Republičkom parlamentu! Progovorio i naš napredni poslanik a i Premijer nas je udostoji pažnje! Brižni o ozbiljni su bili obojica, jer je valjda briga i ozbiljnost karakterna crta naprednih i odgovornih ljudi u zemlji kakva je ova i u gradu i kombinatu kakav je ovaj naš. Grad i Kombinat je kod nas isto. To se naročito vidi od kad je ova napredn ekipa, koju predvodi napredni dinkićevac na vlasti.

Milinko

Napredni poslanik nije ostao upamćen ni po ovom javljanju, ali ga pamtimo uglavnom po nejavljanju. Ćuti i kulira! A što i ne bi? Zadužio je i naprednjake i nas. Njima pomogao da dođu na vlast i doveo im dinkićevu i tadićevu (i ko zna još čiju) uzdanicu a nas i bukvalo zadužio kao izvođač raznih radova na kojekakvim objektima, koji ničemu ne služe ali su kažu dobro poslužili za pranje para (sećamo se onog računa na koji su tobože poslovni partneri Kombinata uplaćivali pare za lepši Bor????)

No, mani mo se poslanika i slušajmo Premijera. Slušajmo i pamtimo! Dobro nam se ne piše. Već  je upozorio da je niska cena bakra na svetskoj pijaci „smrt“ za RTB. A onda vrlo otvoreno u priči o budžetu za narednu godinu, izdvoji RTB kao najteži slučaj od onih 17 preteških! Slično nam je nedavno poručio i ministar privredni Sertić. Teško da teže ne može biti. Ali Premijer obeća da će se već nešto naći i Bor neće baš sasvim propasti. Mi imamo sve manje nede, jer odavno propadamo i izgleda da nam je na vidiku ipak kraj. Čini se da nije laž ona priča koja je pratila povratak starog vuka u Bor. Kažu da je kumu rekao da se vratio da bi uzeo milion evra kada se kombinat bude prodavao. Sada se vidi da je on milion uzeo a da kombinat neće niko da kupi, jer  nije nešto vitalan, već na kolenima, očerupan i dužan i ružan.

Bakar cena 5 godine

Preživeli smo mi mnogo i niskih i visokih cena bakra! Za nas to ništa posebno novo! Nismo se mnogo ovajdili od visokih cena, jer je to bila privilegija direktora i vladajućih struktura ali jesmo trpeli i siromašili od niskih cena. Tako je i sada. Dok je cena bila visoka radilo se sve i svašta. Napredni dinkićevac je bio car! Najbolji menadžer. Može sve što mogu mladi i više od toga. Pevalo se i igralo sve u šesnaest! Punili se budžeti, dizao BDP, pomagalo i gde treba i gde ne treba. Imalo se i moglo! Trošilo se i od kredita za ekološke investicije. Niko nije ni pomišljao da cena bakra ne zavisi od nas, jer je izgledalo da je sve u našim rukama dok nas vodi neumorni i svemoćni napredni generalni i njegova odana i dobro plaćena služinčand.

Crnidim2

Setimo se samo prošlog decembra! Sve je bilo u isčekivanju svečanosti povodom otvaranja novih ekoloških kapaciteta! Čekali smo to čisto nebo nad gradom kao 903. I nedočekasmo ga. Bilo je doduše raznih otvaranja, i to ne samo u decembru, već tokom cele ove godine. Te ovog te onog datuma, te sa gostima te bez njih. I tako dočekasmi i ovaj decembar. Opet  radi stara topionice i dimi se na sve strane. A kad je to radila nova topionica i sumporna? Pada cena bakra! Treba štedeti! A kad smo se mi to rasipali? Mi nismo, ali ima onih koji jesu! Mi znamo i ko su oni i kako su trošili! Voljni smo to i da kažemo i dokažemo! I moramo to konačno da uradimo! Nema više igranke! Đavo je odneo šalu! Da li to nekome još nije jasno?

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !