ANTIĆEVI „PORTRETI ŽIVOTA“ ZA SVETOG SAVU

Bor, 22. januar, B.F. – Poznati borski i srpski skulptor, Milorad Antić Pirke izalže 26. januara u Galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru 35 portreta u drvetu, kamenu, bronzi, gvožđu i terakoti.
Ovo je 45. Antićeva samostalna izložba posvećena srpskom prosvetitelju Svetom Savi. Izložbu će otvoriti direktor Muzeja Igor Jovanović, a o stvaralaštvu autora govorieće istoričar umetnosti i likovni kritičar Slađana Đurđekanović Mirić. Iste večeri biće promovisana i monografija o stvaralaštvu Milorada Antića Pirketa. U programu učestvuje i hor Osnovne škole „3.okobar“.
-Reč je o retrospektivnoj izložbi „Portreti života“, o ličnostima iz nauke, kulture, istorije, monaškog života. Imao sam 150 kolektivnih izložbi na kojima je prikazano više od 300 mojih dela. Izlagao sam širom Srbije i bivše Jugoslavije, kao i u Rumuniji i Bugarskoj, a najdrže su mi postavke u rodnom Pirotu i u Boru i na Borskom jezeru. Ostavio sam dva legeta, jedna Boru, drugi Pirotu sa ukupno 8o skulptura u drvetu, kamenu i metalu. Moje skulpture nalaze se i u privatnim galerijama u Švajcarskoj, Urugvaju, Grčkoj, Francuskoj – ističe umetnik.
Antić planira da u Dolini mira na Borskom jezeru ovog leta postavi novu izložbu na otvorenom prostoru, jer je ovaj krajolik postao poznat i izvan granica naše zemlje. Najčešći gosti su turisti koji dolaze na Borsko jezero u Bor, kao i celu istočnu Srbiju. Među njima najdraži posetioci su đaci borskih osnovnih škola.

Share

Ostavite odgovor