);

Prebrojavanje i odbrojavanje u RTB Bor

Bor, 28.01.2016. 

RTB

Poslednji dani prethodne i prvi mesec nove godine protiču u sumornoj i neizvesnoj atmosferi u našem gigantu, koji je na kolenima i podseća na dinosaurusa koji očerupan i iznemogao mlatara svojim ekstremitetima i tako sam sebi zadaje smrtonosne udarce. Mnogi vlastodršci i njhovi direktori i menadžeri su doprineli laganom ali sigurnom propadanju RTB-a ali najveće zasluge za njegov kolaps pripada sadašnjim menadžerima i menadžmentu. Nazvali smo ih lepim imenom  jer oni vole da su menadžeri i da menadžerišu, a svi mi znamo, baš kao i oni sami, ko su i šta su.

Bakar cena 5 godine

Sve drugo su osim menadžera i uspešnog menadžmenta. Danas su toga svesniji nego ikada i ćute u mišjoj rupi, a kad se oglse onda pričaju o padu cene bakra a ništa o tome koliko je dugo cena bila na visokom nivou čak i do blizu 10.000 dolara a oni se troškarili i sami sebe nagrađivali kao da je to rezultat njihovog rada.

Bakar obojen lazima i prevarama korice 2

Bili su najmenadžeri, najbolji partijski aktivisti, najaktivniji odbornici, najpevači i igrači, najsponzori i donatori. I naravno najpametniji u skladu sa onom starom „u bogatog seljaka i volovi su pametni“.

Protest RTB

Šta sada rade? Furaju svoju omiljenu aktivnost i mole boga da ih još jednom pogleda. Dakle, prave spiskove (sećamo se one priče o spiskovima za jubilarne nagrade) i sudaraju se po hodnicima noseći koje kakve papiruške, ozbiljni i zamišljeni. Reklo bi se da baš oni kreiraju nova tehnološka rešenja koja će RTB vinuti u sam vrh modernih profitabilnih  kompanija i kako će to učiniti da BDP Srbije dramatično poraste, što bi Premijera učinilo srećnim i pomoglo mu da još jednu noć provede sa osmehom, kao onu povodom Prokopa. Ali ovoga puta će to ostati samo pusti snovi. Zna to „najmenadžer“ i njegovi puleni, prevaziđeni stručnjaci, olinjali, bolešljivi, nagluvi ljudi ozbiljno zašli u sedmu ili načeli i osmu deceniju. Oni su u nokdaunu i njima sudija odbrojava poslednje dane ničim zaslužene i ničim ograničene vladavine. Čak i da se malo trgnu i pomisle da im se vraća snaga i da će ustati sa kolena i ponovo skočiti u fotelju, brzo se obeshrabre jer im se učini da je sudija i da odbrojava sam Premijer kojeg su mnogo puta složno obmanuli, prevarili, slagali, obrukali.

Sojic

E takvi, kojima se odbrojavaju poslednji dani menadžerisanja, prebrojavaju zaposlene i razvrstavaju ih u različite kolone, pokušavajući da naprave najbrojniju kolonu od onih koji bi da dobrovoljno napuste posao, uz neku nadoknadu. Ali, teško će to da ide! Zaposleni se ugledaju na svoje menadžere i čvrsto se drže svojih radnih mesta. Učili su od „najboljih“ i naučili da svoju kožu ne prodaju a ako baš treba uradiće to po najvećoj ceni. U pravu su! Ima tu nekog reda! Neka prvo idu oni koji su zaposleni penzioneri, jer oni najviše štete i firmi i državi.

Em velike penzije, em velike plate po ugovoru koji su sami sastavljali. A bez njih se svakako može. Ne može samo „najmenadžer“ jer ga oni najviše slušaju, najbolje se uvlakače, klimoglavci, zapisničari, glasnogovornici i borci za šefove ideje. Mišljenje revizora koje smo na ovim stranicama komentarisali i objavili najbolje govore o njihovom radu. Veliki šef izdiktirao šta da sakriju, oko čega da ne detaljišu, koje podatke da zanemare i oni poslušali. Sledeći treba da idu svi koji su na visokim pozicijama i platama a nemaju stručnosti ni znanja, već su poslušnici, partijski aktivisti koji su obezbedili po koju stotinu glasova za partije velikog šefa, koji prate i prikupljaju šta se po čaršiji priča o šefu, pa još po nešto i sami dodaju kako bi priča bila što šarenija. Onda bi mogli na spisak i oni koji su platili da se zaposle, naročito velika grupa „plaćenika“ zaposlena pred prethodne izbore. Valjda su već zaradili i nadomestili te pare, priča je bila da se daje po dve ili tri hiljade evrića onome ko ide u penziju a on nekom menadžeru a ovaj onom glavnom.

Blagoje smena potpis

Kad se sve ovo zbroji dobiće se valjda brojka koja treba da ide sa posla. No, neće biti tako! Oni će svoje da štite po svaku cenu. A mi moramo sami sebe da branimo isto tako visokoj ceni. Moramo da se uozbiljimo i pokažemo da je đavo došao po svoje. Čuvajmo svoja radna mesta, ne potpisujmo ništa, otvorimo i oči i uši i pratimo situaciju. Iskustva imamo, nismo mali da će nas žedne prevesti preko vode. Tim pre što su izbori na pragu!

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !