);
Breaking News

Birokratija na udaru

Bor, Beograd, 29. januar 2016 NALED: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predstavljanje Sive knjige 8 - NALED (1)
„Ne možemo da zatvorimo RTB Bor, jer bi to značilo kolaps istočne Srbije“, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je izrazio nadu da će za RTB Bor biti pronađeno rešenje, kao i da se nada podršci MMF-a

 

Naled Stotinu preporuka novoj Vladi za smanjenje birokratije
Predstavljanje Sive knjige 8 - NALED (2)_1280x720

Ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, dalja implementacija elektronskih dozvola, smanjivanje poreza i doprinosa na najniže zarade, razvoj e-uprave i pojednostavljivanje procedure za porodiljsku naknadu, ključne su preporuke privrede za smanjenje birokratije u 2016. ponuđene Vladi Srbije u novom, osmom izdanju NALED-ove Sive knjige.

Siva knjiga donosi 100 predloga za stvaranje boljih uslova za život i rad u Srbiji kroz eliminisanje suvišne administracije i unapređenje zakonskog okvira za poslovanje, rečeno je na IX godišnjoj konferenciji „Reforme u Srbiji i nova ekonomska agenda“, održanoj u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu premijera i ministara, privrednih lidera, gradonačelnika, predstavnika parlamenta i međunarodne zajednice.

Predstavljanje Sive knjige 8 - NALED (3)_1280x720

Od prvog izdanja 2008. do danas kroz Sivu knjigu je unapređeno ukupno 76 administrativnih procedura odnosno u proseku desetak godišnje. Za bolji rezultat najviše moraju da urade resori finansija i zdravlja koji imaju najveći broj nerešenih preporuka. U 2015. rešeno je 12 problema iz Sive knjige među kojima su i najvažnije reforme koje su institucije ostvarile u saradnji sa NALED-om: reforma inspekcija, ukidanje radne knjižice i KEPU knjige, ubrzavanje legalizacije i skraćivanje rokova za upis svojine u katastar.

Usvojeni su mnogi reformski zakoni koji su doprineli boljem poslovnom ambijentu i većoj pravnoj sigurnosti investitora poput Zakona o ulaganjima i Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Jedna od najvećih reformi urađena je u domenu gradnje – Srbija je počela da izdaje elektronske građevinske dozvole.

Krajem prošle godine usvojen je i važan strateški dokument – Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije čiji je cilj smanjenje obima sive zone za milijardu evra do 2020. Ocenjeno je da su reforme u 2015. obezbedile najbolji plasman Srbije na Doing Business listi Svetske banke u poslednjih devet godina.

Iako je prošla godina bila u znaku ekonomskih reformi, na skupu je saopšteno da se, zbog predstojećih izbora, za 2015. ne dodeljuje nagrada Reformator godine koja za cilj ima da objektivno oceni i pohvali državne funkcionere za konkretne rezultate na unapređenju poslovnog ambijenta.

Umesto proglašenja Reformatora godine, NALED je istakao reformske inicijative Vlade i uručio priznanja za doprinos reformama profesionalcima iz državne uprave i lokalne samouprave za saradnju s NALED-om na primeni zakona i sprovođenju reformi. Priznanja su zaslužili Ankica Vojnović, šef Odseka za sprovođenje objedinjene procedure Grada Zrenjanina, Zoran Stojanović, šef Odseka za planiranje i koordinaciju u Republičkom geodetskom zavodu, Darinka Đuran, rukovodilac službe za objedinjenu proceduru u Ministarstvu građevinarstva, Lidija Stojanović, pomoćnik ministra i glavni tržišni inspektor, Bojana Tošić, v.d. zamenika direktora Republičkog sekretarijata za javne politike, Olivera Subotić, pomoćnik sekretara za lokalni ekonomski razvoj u Gradu Pančevu i Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde. Za doprinos promociji reformi priznanja su dodeljena novinarkama dnevnih listova Danas i Večernje novosti Ljiljani Bukvić i Aleksandri Bulatović.

Оставите одговор