);
Breaking News

Bor obeležava Dan energetske efikasnosti

Bor, 05.03.2016.

Svetski dan energetske efikasnost obeležava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanom na ovaj dan, 1998. god. u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja konfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a čak šest puta više od nekih zemalja Ervope. Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti posebno finansirati.

Pozivaju se svi zainteresovani da se pridruže organizatorima u obeležavanju svetskog dana energetske efikasnosti i početku ekoloških dana Bora 2016.  u ponedeljak, 07.03.2016. u 18,00 sati, Narodna biblioteka Bor.

EE 2016 - tribina

Pozivnica Dan energetske efikasnosti 7.3.2016

Bor predstavlja školski primer rasipanja energije. Iz proizvodnih kapaciteta u atmosferu odlaze gasovi sa temperaturama preko 150 stepeni a u Toplani se kupuju skupi ugljevi za zagrevanje tople vode. Neophodno je podići svest građana i privrednika o neophodnosti racionalnog upravljanja energijom.

Ulaganje u energetsku efikasnost je skupo, ali se kroz manje račune za struju i grejanje brzo isplati.

Po nekim procenama, kuće i zgrade u Srbiji su generalno gledano tako loše izolovane da se kroz zidove i stare prozore izgubi i do 80% , a samo na neefikasno grejanje ode gotovo 25% potrošnje energije.

Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije. Status kandidata koji je Srbija dobila ubrzao je i donošenje dugo najavljivanih zakona i pravilnika o racionalnoj potrošnji energije i osnivanju Fonda energetske efikasnosti. Neophodno je da i lokalne zajenice, opštine i javna preduzeća uvedu sistem upravljanja energijom. Borske ekološke i ekspertske organizacije okupljene u klaster BoCEF – Borski centar energetske efikasnosti pozivaju sve zainteresovane da se priključe na današnjoj tematskoj tribini.

Podsećamo da je prema važećim zakonskim propisima obaveza uvodjenja energetskog menadžmenta na svim nivoima organizovanja privrede a posebno u organizacijama opštinske uprave i javnih preduzeća.

Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa više milijardi dinara, a na raspolaganju su i sredstva iz fondova EU.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama