);
Breaking News

Dijalog: Država i civilni sektor

Bor, Beograd 11.03.2015. ‪#‎danirazgovora‬ ‪#‎danirazgovoraRS‬

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, koja kao služba Vlade za potrebe Vlade obavlja stručne poslove staranja o delovanju organa državne uprave i podstice saradnju organa drzavne uprave sa udruzenjima i drugim organizacijama civilnog drustva, realizovala je „Dane razgovora“, u Beogradu, gde je u toku dva dana odrzano osam panela.

12528128_10153878896594927_1859891923_n

Već u prvom panelu, pod nazivom „Svi na istom zadatku“, je pokrenuta zucna diskusija izmedju panelista i prisutnih predstavnika nevladinih organizacija, a odnosila se na saradnju drzavnog i civilnog sektora, kao bitan faktor u odnosu ekonomskog i socijalnog uticaja organizacija civilnog drustva. U toku diskusije se mogla vise puta cuti i konstatacija o podeli civilnog sektora na vladine-nevladine organizacije i nevladine-nevladine organizacije, na osnovu cega se i poteglo pitanje „podeljene“ podrske nevladinim organizacijama. S tim u vezi raspravljalo se i o ustupanju javnih prostora udruzenjima, kao vazan vid nefinansijske podrske civilnom drustvu. Najvecu paznju i potrebu za aktivnim ucescem u konferenciji je svakako izazvao panel o donatorskoj zajednici, u kome su se kao panelisti nasli predstavnici Ambasade Kraljevine Holandije i Ambasade Kraljevine Norveske, kao i Balkanski fond za demokratiju i Trag fondacija. Uz opaske o postupnom povlacenju stranih donatora i uz cinjenicu da trenutno u Srbiji postoji preko 20 000 registrovanih udruzenja, diskutovalo se i o mogucnostima za drugacije vidove finansiranja civilnog sektora. Posebnu paznju je privukla predstavnica Saveza udruga Rojca, koja je predstavila na primeru nacin na koji su u Puli na kreativan nacin resili pitanje prostora, a u isto vreme doprineli medjusobnoj saradnji civilnog sektora.

12821991_10153878896809927_1561661934_n

Kao jedna od bitnijih diskusija bila je takodje i drustvena pozicija civilnog sektora, koja u stvari i odredjuje pravu snagu civilnog drustva, a u kojoj je najintrigantniji deo bila rasprava izmedju predstavnika civilnog sektora i poslanika Dušana Milisavljevića i urednika RTS-a Zorana Stanojevića. Vecina predstavnika nevladinih organizacija zamerila je na nedovoljnoj zastupljenosti civilnog drustva u medijima i javnom drustvenom zivotu, pri cemu je stavljen akcenat na bitnost informisanosti gradjana.

BGD-OCD 2016

Opsti utisak je da se na konferenciji najviše govorilo o problemima i šansama unutar sektora, gde se najvise bavilo pitanjem u kojoj meri i na koji nacin medjusobno saradjuju organizacije. Shodno tome, moze se reci da je ovaj dogadjaj bio delotvoran i izuzetno uspesan, jer je kao najveci uspeh zabelezio upravo ono sto je i predstavljeno kao cilj, a to je dijalog unutar sektora, uz mogucnosti za udruzivanje kao način za bolji razvoj i održivost civilnog društva.

Na skupu su aktivno i zapaženo učešće imali i predstavnici civilnog sektora iz Bora.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama