);

CINS otkriva Borani finasirali izbore u Zaječaru 2013.

Bor, Zaječar, 17.03.2106.

Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje u Zaječaru

Zajecar-izbori-51

Podsećanje:

Srpska napredna stranka osvojila je ubedljivo najviše glasova na lokalnim izborima u Zaječaru. Prema podacima izbornog štaba SNS-a, na osnovu 98% obradjenog materijala, lista Srpska napredna stranka – Aleksandar Vučić osvojila je 40% glasova birača. Na drugom mestu je lista Ujedinjenih regiona Srbije sa 34,61% osvojenih glasova, dok je na trećem mestu lista koalicije SPS-PUPS-JS sa 11,52% glasova birača. Cenzus je prešao i LDP sa 5,68% glasova. Lider SNS -a Aleksandar Vučić zahvalio je građanima Zaječara na podršci koji su ukazali toj stranci na lokalnim izborima i čestitao njihovim protivkandidatima iz URS-a, jer su, kako je rekao, postigli izvanredan rezultat, iako su devet godina na vlasti u tom gradu.

Saša Mirković, prvi na listi SNS-a u Zaječaru, izjavio je sinoć našem novinaru da će koaliciju jedino sačinjavati naprednjaci i socijalisti i da tu nema dileme. Sve druge mogućnosti, kao što je ulazak LDP-a u vlast, ne dolaze u obzir. Posebno je važno da je SNS pobedio u 40 mesnih zajednica što je više od polovine biračkih mesta.

Posle 22 sata, ispred Izbornog štaba SNS-a u Zaječaru, okupio se veći broj građana i pristalica. Među njima bili su i novi članovi SNS-a nedavno pristigli iz borskog Opštinskog odbora URS-a na čelu sa Blagojem Spaskovskim.

Sem skromnog vatrometa, drugog slavlja nije bilo.

Zajecar izbori 2  Zajecar izbori 5 Zajecar izbori 4

CINS istraživanje:

Od 10. maja do kraja juna te godine za aktiviste Srpske napredne stranke (SNS) plaćeno je 1.020 noćenja u ovom hotelu, što je koštalo 736 hiljada dinara, odnosno oko 700 dinara po noćenju. Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), ceo iznos je plaćen gotovinom, a ne preko računa stranke.

Ne postoji krivična odgovornost za odgovorno lice u stranci

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, odgovorno lice u stranci ne može biti krivično gonjeno ako Agencija za borbu protiv korupcije otkrije nepravilnosti u finansiranju izborne kampanje. Iz Agencije navode da su još u martu 2013. godine predložili Ministarstvu pravde da se uvede krivična odgovornost i za odgovorno stranačko lice kada dođe do nepodnošenja izveštaja ili podnošenja lažnog izveštaja o finansiranju kampanje. Do danas, taj predlog nije usvojen.

U izveštaju o finansiranju kampanje koji je poslao Agenciji za borbu protiv korupcije, SNS je izostavio troškove boravka svojih aktivista u hotelu. Nisu prijavili ni da su pred izbore koristili usluge prevoznika BortravelBorislav Rajić, vlasnik Bortravela, u dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije naveo je da mu do kraja septembra 2013. godine stranka nije isplatila tih 444 hiljade dinara.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti obavezuje stranke da prijave sve troškove kampanje, a prikrivanje prihoda može da bude i krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Novac pribavljen na nelegalan način sud oduzima, a u slučaju osude za krivično delo stranka gubi pravo na jedan deo sredstava iz javnih izvora.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da slučaj iz Zaječara predstavlja kršenje zakona, odnosno, da je za prekršajnu prijavu sigurno bilo materijala, a postoji mogućnost i krivične odgovornosti.

Ipak, do danas nije podnet zahtev za pokretanje ni prekršajnog ni krivičnog postupka protiv odgovornih lica.

 

Agenciji za borbu protiv korupcije nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj jer, kako kažu, na njemu još rade. Rok da pokrenu postupak je pet godina.

Dokumentacija Agencije pokazuje da su i kod drugih stranaka, osim SNS-a, u protekle četiri godine utvrdili nepravilnosti u finansiranju političkih aktivnosti.

Oni su tražili da neko potpiše

Za izbore u Zaječaru, na kojima je kasnije i pobedila, SNS je Agenciji za borbu protiv korupcijeprijavila trošak od nešto manje od dva miliona dinara. Dokumentacija koju je CINS dobio odAgencije putem zahteva za pristup informacijama pokazuje da je SNS pokušala da prikrije više od milion dinara.

U protekle četiri godine u Srbiji su dva puta organizovani parlamentarni izbori, jednom predsednički i više puta lokalni izbori. Tokom izbornih kampanja na svim nivoima stranke su prikrivale troškove

U periodu od maja do jula 2013. godine hotelu Srbija-Tis tri puta je uplaćivan novac, ukupno 736 hiljada dinara. Sve tri uplatnice su naslovljene na SNS, odnosno smeštaj njenih aktivista koji su u tom periodu boravili u hotelu.

Jednu uplatu izvršio je Milinko Živković, sadašnji poslanik SNS-a u republičkom parlamentu. Na drugoj se nalazi ime Velja Ognjenović. Gradonačelnik Zaječara zove se Velimir Ognjenović, a u to vreme je bio na listi SNS-a. Na trećoj uplatnici, od 516 hiljada dinara, navedena je svrha uplate: „troškovi smeštaja od maja do juna 2013 – Srpska napredna stranka“.

Milinko Živković uplatio je 200 hiljada dinara, a u razgovoru sa novinarima CINS-a rekao je da je taj novac došao od aktivista, koji su za donaciju dobili potvrde, kao i da je i on sam učestvovao u tome.

“Aktivisti koji su bili, dvadeset ljudi je sakupilo novac, po 10 hiljada, i dali su kao pomoć za izbore dole (…) dao sam i ja”, kaže Živković i dodaje: „Oni su tražili neko da potpiše, mislio sam da nije nikakav problem”.

Međutim, u izveštaju o troškovima kampanje koji je SNS podnela Agenciji za borbu protiv korupcije, među donacijama fizičkih lica nema Živkovićevog imena, kao ni uplata od po 10 hiljada dinara od fizičkih lica. Isto tako, nigde nije naveden trošak smeštaja aktivista.

Na pitanje da li zna da je troškove trebalo da plati preko računa stranke, a ne u gotovini, Živković je bez daljeg obrazloženja rekao: „Zahtev je bio onog ko je bio tamo da mu se da tako i to je urađeno tako“.

Vlasnik hotela Toplica Mitrović kaže da je njemu važno da je račun plaćen, ne ko i kako ga je platio.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !