);

1. April – Dan omladinskih radnih akcija

Bor, 01.04.2016.

Prvi april, Dan omladinskih radnih akcija, obeležen je u celoj Srbiji, posebno u Boru i na Crnom vrhu, prvoj našoj ratnoj, radnoj akciji kada je za tri zimska meseca, pod najtežim uslovima, isečeno i otpremljeno na hiljade kubika ogrevnog drveta promrzlom Beogradu punom  ranjenika.

Od polovine januara do pred kraj aprila 1945., od Crnog vrha do Bora, dužine 12,5 kilometara, izgradjena je i pruga kojom su dopremana drva.

Crni vrh akcijasi 8

Crni vrh je za tadašnjih 1.600 probranih omladinaca bio i ostao legendarna planina, kao i za njihove naslednike, akcijaše koji su gradili i obnavljali zemlju s neviđenim elanom i ljubavlju. Taj radni zanos do danas nije prevaziđen.

Omladinske Radne Akcije su obelezile jednu epohu.  Mladi iz cele bivse SFRJ su dolazili da grade zemlju.Bilo je svega rada, pesme, druzenja, „partizana“.  Jednom recju – BILO NAM JE DIVNO. Izvucite iz arhive fotografije, biltene, dnevnike i spomenare. Podelite ih sa nama
DA SE NE ZABORAVI VREME MLADOSTI I DRUGARSTVA a radi mladih generacija da se upoznaju sa pravim životnim vrednostima i da uče na istinskim primerima.

Na Crnom vrhu okupilo se danas oko podne oko 50 akacijaša, različitih generacija.

ORA 2016 Crni vrh

U borskom Domu kulture održana je svečana akademija sa prigodnim govorom i sećanjima na akcijaške dane „Crnog vrha 45“.

Danas se akcijaši okupljaju i širom Srbije da se prisete svojih akcijaških dana i vide svojih ruku delo, a centralna proslava 9. po redu održaće se u Kikindi gde će im domaćin biti Udruženje gradjana DORA. Na trodevnom programu proslave od 01.-03.04.2016. godine u akcijaškom naselju Mladost o svojim akcijaškim danima govoriće i u kvizu znanja takmičiti preko 100 bivših akcijaša iz svih republika SFRJ.

 

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !