);

Usavršavanje javnih službenika

Bor, Beograd, 01.04.2016.

Министарка Удовички и амбасадори потписали
Декларацију о усавршавању јавних службеника Србије

 Потпредседница Владе Србије и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички и амбасадори бројних држава Европе и света потписали су данас Декларацију о подршци професионалном усавршавању јавних службеника Србије, кроз похађање стипендираних обука и тренинга у земљи и иностранству.

Prvi diplomatski forum (1)_1067x800

Декларација предвиђа сарадњу на развијању платформе за континуирано образовање и развој вештина запослених у државној управи и локалној самоуправи у циљу стварања ефикасне и професионалне јавне администрације. Документ је потписан на Првом дипломатском форуму, који су у Палати Србија организовали Министарство државне управе и локалне самоуправе и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

– Изградња службеничког система каквог желимо је један од четири стуба реформе јавне управе. Постоји потреба да се појача обука јавних службеника  и потребни су свеобухватнији програми који ће на трајан начин помоћи службеницима да промене начин на који раде. У 2015. готово 2.000 службеника похађало је 118 обука, али обухват тих тренинга није био довољан. У току је припрема за успостављање централне институције за обуку коју смо назвали академија за јавну управу и радујемо се платформи коју данас покрећемо уз подршку амбасада за укључивање у семинаре у њиховим земљама – изјавила је Удовички.

Бранислав Недимовић, потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Сремске Митровице, истакао је да је иницијатива за организовање Дипломатског форума и потписивање Декларације, коју је покренуо НАЛЕД с потпредседницом Удовички, последица потребе за додатним обукама и техничком подршком у јавној управи, посебно за коришћење ИПА фондова, писање и спровођење пројеката, добро управљање, програмско и родно буџетирање, реализацију пројеката јавно-приватних партнерстава и др.

Prvi diplomatski forum (2)_1067x800
Он је нагласио да је НАЛЕД пре неколико година покренуо развој онлајн Базе стипендија у оквиру које је до сада објављено више од 200 конкурса и које је похађао велики број јавних службеника. Највећи допринос Бази стипендија својим програмима дали су ЕУ и амбасаде Индије, Израела, Холандије, Норвешке, Италије, Немачке, Аустрије, САД, Британије и друге.

Након Првог дипломатског форума, МДУЛС и НАЛЕД ће уз подршку амбасада објавити први водич кроз међународне тренинге и обуке за јавне службенике. Водич ће бити осмишљен како би приближио ове програме запосленима у државној и локалној администрацији и помогао да нова знања примене у свакодневном раду и планирању.

Скупу су присуствовали министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, директор канцеларије Светске банке  у Србији Тони Верејн, као и амбасадори или представници амбасада Аустралије, Аргентине, Аустрије, Белорусије, Финске, Француске, Индије, Израела, Канаде, Кипра, Немачке, Нигерије, Норвешке, Пољске, Словеније, Шпаније, Турске, Украјине и Велике Британије.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !