);

2. April – Svetski dan osoba sa autizmom

Bor, 02.04.2016. Irena Živković

Povodom svetskog dana autizma danas su zaposleni u školi za decu ometenu u razvoju „Vidovdan“ u Boru delili promotivni materjal u centru grada, dajući na taj način podršku osobama sa autizmom, kao i svoj doprinos u edukaciji građanstva i širenju svesti o autizmu.

Autizam Vidovdan 2016 mc

 

Svetski dan autizma proglašen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007.godine, kao dan za skretanje pažnje na potrebe ljudi sa autizmom širom sveta. Autizam je složeni razvojni poremećaj. On umanjuje socijalne i komunikacijske sposobnosti ličnosti čime se često izaziva prikazivanje neobičnih i ponavljajućih, stereotipnih ponasanja i interesovanja. Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu, a u ređem broju slučajeva autizam se povezuje sa teratogenim činiocima, koji uzrokuju defekte u toku rođenja, mada prema nekim autorima autizam uzrokuju i vakcine korišćene u dečijem uzrastu. Američka asocijacija psihijatara je definisala autizam kao jedan od pet pervazivnih razvojnih poremećaja. Autizam utiče na mnoge delove mozga mada i danas nije sasvim razjašnjeno na koji način se taj uticaj ostvaruje. Tačan podatak o broju osoba sa autizmom u Srbiji ne postoji, ali prema evropskoj statistici da je u pitanju 1% populacije, možemo govoriti o broju od 60 000 osoba sa autizmom. Rano otkrivanje autizma može pomoći detetu da stekne određene socijalne veštine i samostalnost. U lečenju autizma se primenjuje nekoliko terapija zasnovanih na naučnim istraživanjima, ali za sada nijedna nema potpunog uspeha u izlečenju.

Autizam Vidovdan2 2016 mc

Roditelji su najčešće oni koji prvi primete znakove ovog poremećaja, najčešće do treće godine detetovog života. Autizam se najčešće prepoznaje kao neadekvatno reagovanje deteta na spoljašnje stimulanse u vidu zvuka, dodira, prisustva druge osobe ili prostornih odnosa. Deca sa autizmom često uspevaju da prevaziđu prepreke i da se uključe u društveni život. Ne treba zanemariti ni činjenicu da ih često odlikuje neki talenat koji se graniči sa genijalnošću. Svetski dan autizma je upravo i označen kao poziv na podršku ovoj deci u socijalizaciji. Često se ova deca narodski opisuju rečenicom „žive u svom svetu“ i takav opis nije daleko od istine. Zato se obeležavanjem današnjeg dana apeluje da razumevanjem i prihvatanjem doprinesemo da svi živimo u istom svetu, bez obzira na različitosti.

Autizam 2016

Share

One thought on “2. April – Svetski dan osoba sa autizmom”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !