);

SANU: Fakulteti – škole prevare i u Boru – studije na peronima

Bor, 02.04.2016. Izvor: Novosti 

SANU: Fakulteti – škole prevare

Na okruglom stolu SANU čule su se poražavajuće činjenice o etičkim normama u nauci i na univerzitetima. Više od sto profesora objavilo naučni rad u bezvrednim časopisima. Nijedan univerzitet nije imun na plagijate

BOR: STUDIJE NA PERONIMA

Centar univerzitetskog obrazovanja u Boru, naveo je prof. dr Živan Živković sa Tehničkog fakulteta u ovom gradu, nalazi se – na autobuskoj stanici.

Prof. Dr Živan Živković – facebook

– Gazda stanice, prema potrebi, izdaje prostorije nelegalnim fakultetima i visokim školama – kaže Živković. – Trenutno u Boru radi nelegalna srednja medicinska škola, nelegalno odeljenje Visoke tehničke škole iz Čačka, a imali smo i nelegalni Pravni fakultet. Sada je počeo da se reklamira i neki FAM, koji takođe nema akreditaciju za Bor. Ova čačanska škola je u borskom selu Veliki Krivelj, u osnovnoj školi. Pisao sam inspekciji, slao slike i podatke, ali ništa nisu uradili.

Živković navodi da iste škole i fakulteti imaju nelegalna odeljenja i u Knjaževcu, Majdanpeku, Sokobanji, Kladovu… U Boru postoji i visoka škola iz Trstenika, ali sa akreditacijom.

Poražavajuće činjenice o etičkim normama u nauci i na univerzitetima

MUŽEVI potpisuju žene, a žene muževe na svoje naučne radove, na spisak autora dopisuju se kolege koje rad nisu ni videle, objavljuju ih u tzv. predatorskim časopisima, u kojima za pare može da izađe bilo šta. Tako skupljaju bodove i napreduju u karijeri. Postaju redovni profesori, mentori uz koje stasavaju generacije još lošijih kadrova. Trguje se diplomskim radovima, prepisuje i krade, a saučestvuje ili bar drži zatvorene oči cela akademska zajednica – studenti, profesori, uprave fakulteta i univerziteta, ali i Ministarstvo prosvete i pravosuđe.

Više od sto profesora objavilo naučni rad u bezvrednim časopisima

Ovo su neki od zabrinjavajućih primera koji su se mogli čuti na okruglom stolu „Kodeks profesionalne etike na univerzitetima Srbije: kakav je i da li ga poštujemo?“, održanom u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Prema podacima akademika Dušana Teodorovića, predsednika Akademijskog odbora za visoko obrazovanje, čak 59 profesora sa Fakulteta organizacionih nauka bar jednom je objavilo rad u „predatorskom“ časopisu. Na Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada bilo ih je 45, na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu je 31 ovakav profesor, na Mašinskom u Kraljevu 21, a na Medicinskom fakultetu u Nišu 16. Spisak ovih fakulteta i profesora znatno je duži… Koliko su ti časopisi besmisleni i bez ikakve naučne vrednosti, prof. Teodorović ilustrovao je primerom trojice mladih istraživača koji su napravili parodiju naučnog rada, slikali se sa perikama i lažnim brkovima, i to za 300 evra objavili u jednom predatorskom časopisu.

– Kodeks profesionalne etike na srpskim univerzitetima postoji, ali ga ne poštuju ni studenti, ni profesori, ni fakulteti, ni Ministarstvo prosvete, ni Komisija za akreditaciju, ni Nacionalni savet za visoko obrazovanje, ni sudovi – kazao je prof. Teodorović. – U celom svetu je dramatičan porast poništenih radova, ali ne zato što je plagijata više nego pre, već zato što se lakše otkrivaju zahvaljujući savremenim softverima.

Teodorović je naveo desetinu primera poništenih radova zato što je utvrđeno da su plagijati. Grupi sa FON-a rad je poništen u poljskom časopisu, domaći Vojnosanitetski pregled poništio je jedan, istu sudbinu doživeo je rad profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu… Poništen je u Makedoniji jedan medicinski rad na kome su potpisana tri člana porodice Ilankovski iz Srbije, grupi sa Šumarskog fakulteta rad je proglašen za plagijat u hrvatskom časopisu…

Fizičar prof. dr Zoran Radović, dopisni član SANU, kaže da na svom matičnom fakultetu i po institutima viđa profesore i saradnike u kojima prepoznaje nekadašnje studente koji su prepisivali, više puta padali na ispitima nego što su polagali.

Ni u jednoj ozbiljnoj zemlji oni ne bi imali šansu da se bave naukom. A postoji velika opasnost da ti, takvi postanu većina – kaže dr Radović. – Viđao sam u nekim afričkim zemljama studente koji su bukvalno polupismeni. Plašim se da će sa ovakvim prebacivanjem na liniju manjeg otpora i nas da stigne takva sudbina. Poslednji kriterijumi Ministarstva prosvete za rangiranje istraživača doveli su do toga da su, bar u fizici, najgori ispali najbolji, a najbolji najgori. Tako je i u drugim oblastima, rekle su mi kolege matematičari i hemičari.

 

I današnja Politika je ovu temu posebno obradila pod naslovom :

SANU progovorio o fakultetskim plagijatima

Školovanje na borskoj autobuskoj stanici

 

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !