);

“Siguran glas”- #GlasajZAZdravlje

Bor, Zaječar, 05. april 2016. godine

“Siguran glas”- podrška osobama sa dijabetesom #GlasajZAZdravlje

IDijabete ZA MG_1114

 Peticija Dijabetološkog saveza Srbije u Zaječaru

U okviru kampanje „Siguran glas“ koju realizuje Dijabetološki savez Srbije, danas su u centru Zaječara građani potpisivali peticiju podrške osobama sa dijabetesom. Ciljevi ove akcije bili su podizanje svesti o problemima i potrebama osoba sa dijabetesom kao i ukazivanje nadležnim institucijama Republike Srbije na potrebe adekvatnog lečenja i kontrolisanja dijabetesa. Akciju je podržao i predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov, koji je svojim prisustvom ukazao na značaj sprovođenja aktivnosti koje doprinose boljem položaju osoba sa dijabetesom.

Dijabetes ZA IMG_1115

Zaječar je nakon Niša, drugi grad u kojem je organizovana akcija glasanja za zdravlje, a kampanja prikupljanja potpisa i ukazivanja na prioritetne probleme osoba sa dijabetesom nastavlja se i u drugim gradovima Srbije.

„Dijabetes je jedna od bolesti koja je u 21. veku u velikoj ekspanziji. Kod nas je peti vodeći uzrok umiranja, a procenjuje se da u Srbiji više od 700.000 odrаslih osoba imа dijаbetes. Kampanjom „Siguran glas“ želimo da upoznamo građane sa potrebama osoba sa dijabetesom i pozovemo ih da svoj glas daju za zdravlje, jer je to zaista „siguran glas“ koji osobama sa dijabetesom može da sačuva i promeni život. Stoga se zahvaljujem građanima Zaječara što su nam se danas priključili u velikom broju i podržali zdravlje.“ – istakao je Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Dijabetes ZA IMG_1112

Prikupljanjem 5.000 glasova, Dijabetološki savez Srbije od nadležnih institucija traži obezbeđivanje većeg broja pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom obolelom od dijabetesa, veću dostupnost tračica za merenja šećera u krvi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i uvođenje novih lekova na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji predstavljaju najbolju terapiju za obolele od Tipa 2 dijabetesa.

IDijabetes ZA MG_1113

Preventivni centar Doma zdravlja Zaječar je svim zainteresovanim građanima radio individualnu procenu rizika za nastanak tipa 2 dijabetesa i merenje šećera u krvi, a akciji su se priključili i učenici medicinske škole. Na taj način je još jednom skrenuta pažnja na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i prevencije ove bolesti.

Dijabetes ZA IMG_1116

Tokom trajanja kampanje “Siguran glas” biće organizovane različite medijske aktivnosti, skupovi, promo štandovi, javne tribine i druge akcije kako bi se građani informisali o uzrocima nastanka dijabetesa i vidovima lečenja ove bolesti, ali i kako bi se skrenula pažnja javnosti na višestruke probleme sa kojima se osobe sa dijabetesom suočavaju u našoj zemlji.

Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godinu posvetila borbi protiv dijabetesa, a 7. aprila, na Svetski dan zdravlja, Dijabetološki savez Srbije će „sigurne glasove“ potražiti u Beogradu.

O nastavku akcije i datumima održavanja u drugim gradovima u Srbiji, Dijabetološki savez će blagovremeno obavestiti javnost.

 

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !