);

Centar za romska ljudska prava proslavio 8. april, Svetski dan Roma.

Bor, 08. april 2016. Centar za romska ljudska prava i Kulturno-umetničko društvo Rom proslavili Svetski dan Roma sa prijateljima iz Niša, Negotina, Zaječara i Bora. Proslava ovog, za Rome veoma bitnog dana, započeo je intoniranjem romske himne „Đelem, đelem“, a nakon toga je usledilo puno igre, pesama i smeha. I tu nije kraj.

Svetski dan Roma, Centar za romska ljudska prava

Slavlje je nastavljeno u restoranu do kasnih sati, gde je prisutne zabavljao Milutin Sretenović Sreta, živa legenda negotinskog kraja, koji je u žižu javnosti dospeo gostujući u emisiji „Nikad nije kasno“, a pažnju publike i žirija privukao interpretacijom pesme „What a wonderful world“ Luisa Armstronga.

Svetski dan Roma, Centar za romska ljudska prava, Milutin Sreta Sretenović

Da se prisetimo:

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 1971. godine u Londonu (Engleska). Tokom 60-ih godina osnovane su brojne romske organizacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a zatim i prve u Srednjoj i Istočnoj Evropi, u istom periodu. Zajedno sa porastom broja romskih nacionalnih orzanizacija, rastao je i interes za formiranjem Međunarodne romske organizacije. Na prvom Kongresu vođene su rasprave o jeziku, kulturi, obrazovanju, društvenom položaju Roma i diskriminaciji. Kongres je rezultirao prihvatanjem naziva Rom, adotadašnji nazivi Cigan, Zigeuner, Gitanos označeni su kao nedostojni i uvredljivi!Dogovoren je izgled romske zastave – plava boja u gornjoj polovini simbolizuje mir i nebo, zelena u donjoj put i slobodu kretanja, dok crveni točak u sredini simbolizuje mukotrpnu istoriju romskog naroda. Za himnu je određena pesma „Đelem, đelem“.

Svetski dan Roma, Centar za romska ljudska prava


Svetski dan Roma, Centar za romska ljudska prava

Ostatak slika sa proslave možete pogledati u galeriji:

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !