);

Diskriminatorna ponašanja prema starijima

Bor,25.05.2016.

Poziv_za_radionicu_u_Boru

П О З И В

на радионицу за запослене у јавним установама и активисте ОЦД

 „Шта су све дискриминаторна понашања према старијима и како их превенирати?

 

Позивамо Вас да узмете учешће на радионици која ће се одржати у четвртак, 26.маја 2016.године, у Бору – у Клубу за старе Бор, Улица Пензионерска 1, од 11.00 до 14.00 часова, а коју организује Удружење „Кокоро“ из Бора.

Радионица је део активности из Пројекта: „За нулту толеранцију дискриминације према старијим особама“, који реализује Амитy у партнерству са Удружењима „Кокоро“ из Бора и „Ларис“ из Чачка, а уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права.

На овој радионици планирано је да учествује 25 до 30 запослених који раде са старијима/за старије а који долазе из јавних установа из социјалне и здравствене заштите и организација цивилног друштва из Борског округа и Зајечара.

Циљ радионице је да се повећа сензибилисаност особља запосленог у јавним установама у области антидискриминационих политика према старијим особама и њихова проактивност у пружању квалитетних услуга без дискриминаторних понашања према старијима.

Према истраживању Фактора плус, 63% старијих сматра да су старији људи жртве дискриминације, а 49% њих је доживело неки облик дискриминације. Мишљење старијих је да се дискриминација најчешће догађа у болници (21% случајева), па у домовима здравља (23%) и у државним установама (14%).

Према истраживању јавног мњења које је ЦЕСИД урадио у децембру 2013.године за потребе Повереника за заштиту равноправности, већина грађана је мишљења да је друштво у коме живимо дискриминаторско. Сваки четврти анкетирани сматра да су старије особе дискриминисане – 24,5%.

Зато желимо да разговарамо о изазовима са којима се стручњаци и старији суочавају у остваривању права из здравствене или социјалне заштите, и  начинима како да се обезбеде квалитетније услуге, без дискриминаторних понашања.

Уводничари и модератори нарадионици су мр Надежда Сатарић из Амитy-а и проф. др Невена Петрушић, професорка Правног факултета Универзитета у Нишу.

Скуп је пријављен код Коморе социјалне заштите и учесници ће добити бодове за обнову лиценце.

У 14 часова планирана је Конференција за медије.

У Бору,

17.мај 2016. године

       Милојка Миливојевић, предс. УО

Удружење грађана  ‘’КОКОРО’’ – Бор

   Пројекат се финансира из буџета Републике Србије – Канцеларије за људска и мањинска права у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији“
Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !