);
Breaking News

Promena na bolje

Bor, 27.05.2016.

ПОЗИВ НА ОКРУГЛИ СТО

Fasada Opstina 3

Социјална инклузија деце и младих са проблемима у понашању и
примена мера из отворене заштите

grb opštine borУ оквиру пројекта „Промена на боље“ позивамо вас на округли сто који се организује у сали општине Бор на тему „Социјална инклузија деце и младих са проблемима у понашању и  примена мера из отворене заштите“. Ова активност је део ширег пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, који ЕУ финансира са 5.4 милиона евра, а спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Kokoro podrska

Пројекат „Промена на боље“ доприноси социјалној инклузији и смањењу сиромаштва деце и младих са проблемима у понашању кроз имплементацију Закона о социјалној заштити и Стратегијe развоја социјалне заштите. Овај циљ се реализује кроз: 1) Оснаживање ресоцијализације и превенције асоцијалног понашања деце и младих са проблемима у понашању у три дневна боравка у Бору, Врању и Београду и 2) Успостављање и јачање међусекторске сарадње и ефикасно коришћење ресурса који постоје у локалној заједници у циљу промовисања позитивног развоја деце и младих у ризику.

Пројекат ’’Промена на боље’’ траје 20 месеци. Фнансиран је од стране Европске уније (180,907,07 €) 90 % укупне вредности (201,007.86 €) а спроводи га Удружење грађана Кокоро из Бора, у сарадњи са партнерским организацијама Међународном мрежом помоћи-ИАН из Београда, Нексусом из Врања и Центрима за социјални рад из Бора, Београда и Врања.

KOKORO - Promene

У заједници су развијани услови за примену васпитних налога и мера које се изричу малолетницима по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица. Овим пројектом успоставља се услуга социјалне заштите усмерена на унапређење положаја деце и младих у процесу развоја зреле, свестране и одговорне личности у остварењу пуних потенцијала.

На округлом столу представиће се пројектни циљеви и истаћи значај међусекторске сарадње за обезбеђивање квалитетне услуге деци и младима са проблемима у понашању. Такође, учесници ће се информисати о значају ране интервенције и превенције антисоцијалног понашања младих кроз услугу у заједници.

Округли сто ће се одржати у сали Општине Бор 27.05.2016. са почетком у 10:00 сати и укључује обилазак успостављене услуге у заједници и услова у којима се она реализује.

Opstina Bor strajk 4

Очекују се конструктивни закључци и смернице у најбољем интересу деце и младих који су у фокусу наших активности.

Планирано је учешће представника донатора, надлежног министарства, центара за социјални рад Бор, Београд и Врање, малолетничког правосуђа из Зајечара надлежног и за Бор, локалне самоуправе, полицијске управе, представника Регионалне школске управе Зајечар, средњих и основних школа, здравства, удружења и партнера ИАН Међународне мреже помоћи из Београда и Нексуса из Врања, као и представника медија.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегацијa Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).

Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

Програм округлог стола:

10:00 -10:10 Отварање и поздрав чланa Општинског већа за социјалну политику Бор
10:10 -10:20 Представљање донатора и учесника
10:20 -11:00 Презентација пројектних циљева, информисање представника релевантних система (правосуђа,  образовања, полиције, здравства, удружења) о развијању услуге и значају међусекторске сарадње за квалитетну услугу деци и младима са проблемима у понаша
11:00-11:30 Значај ране интервенције и превенције антисоцијалног понашања младих кроз услугу у заједници и искуства пружалаца услуге лиценциране у заједници НВО ИАН и Центар за социјални рад Београд
11:30-11:45  Кафе пауза
11:45-12:30 Услови и искуства у примени диверзионих и алтернативних мера и допринос превенцији рецидивизма и ресоцијализацији  деце и младих у заједници  (Београд, Бор, Врање)
12:30 -14:00 Обилазак Дневног центра за децу и младе, дискусија, размена, закључци и евалуација
14:00-15:00 Кетеринг, освежење

Центар за социјални рад Бор

Мирјана Митровић, директор

УГ  “KOKOРO“ – Бор

Милојка Миливојевић, Прој. менаџер

Share

2 thoughts on “Promena na bolje

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama