05. jun – Misli-Jedi-Sačuvaj

Bor, 05.06.2016.

05. Jun – Svetski dan zaštite životne sredine, ove godine održava se pod sloganom:

“Misli-Jedi-Sačuvaj.” (Think-Eat- Save).

5.junSvetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Borska reka 1

Prema podacima Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN (FAO), svake godine  1,3 milijarde tona hrane propadne i baci se.  U isto vreme svaki sedmi stanovnik planete gladuje, a godišnje umre od gladi više od 20.000 dece mlađe od pet godina. Imajući u vidu ovaj ogroman disbalans u načinu života razvijenih i nerazvijenih, s jedne strane, kao i posledice po životnu sredinu, s druge strane, ovogodišnji slogan “Misli. Jedi. Sačuvaj.”  ima za cilj da podstakne svest ljudi na razmišljanje o značaju izbora hrane koju konzumiraju, kao i direktnog i indirektnog uticaja tog njihovog izbora na životnu sredinu.

Borska reka 4

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi.

Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl.

Cerovo zagadjenost 11

U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

Hotel Jezero otkazi 8

Privredna komora Beograda ove godine (uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS i OEBS-a) obeležava 5. Jun – Svetski dan zaštite životne sredine, održavanjem stručnog skupa “Promocija Novog pristupa zaštite voda u Republici Srbiji”. Pitanje dostupnosti i kvaliteta vode sve više postaje jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka.

Borska reka 5
Zeleni Srbije

 

Share

Ostavite odgovor