48 godina škole Vidovdan

Bor, 15.06.2016. Autor: Irena Živković

Vidovdan 3 2016

Škola za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju „Vidovdan“, u Boru, proslavila je 48 godina svog rada priredbom koju su pripremili učenici škole, a kojoj je prisustvovao veliki broj roditelja i predstavnika drugih škola. Direktorka škole, Sonja Savić, je u svom pozdravnom govoru predstavila ovogodišnje uspehe škole, učestvovanja i odlične plasmane učenika na školskim takmičenjima, ali se na kratko i osvrnula na teškoće i probleme kroz koje škola ovakvog karaktera prolazi u toku velikih promena u školstvu. Naime, školi je ukinuto pravo na „produženi boravak“, koji je škola imala preko trideset godina i koji, kako je rečeno, u velikoj meri pomaže učenicima u napretku, kao i roditeljima u dobijanju mogućnosti da lakše ostvare svoje radne aktivnosti.

Vidovdan 4 2016 kopija
Kao problem je takođe navedeno i angažovanje predmetnih nastavnika iz redovnih škola u višim razredima, loš prijem tih promena kod učenika, kao i nezadovoljstvo roditelja. S’ tim u vezi, mogla se čuti i lepa vest da je učenicima petog i šestog razreda ipak dozvoljen rad defektologa u savladavanju nastavnog plana i programa.


U toku protekle školske godine škola „Vidovdan“ je, angažovanjem nastavnog i nenastavnog kadra, dobila kao donaciju Senzornu sobu i Montesori kabinet, što je veliki uspeh. Ovim donacijama se dala ogromna mogućnost da učenici škole ostvare veći napredak u svom razvoju. Bitna stavka je da je škola dobila i medicinsku sestru, koja je bila neophodna učenicima škole. Nastavni kadar je ove godine na kreativan način obeležio i Svetski dan autizma, kao i Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, tako što je delio flajere u centru grada i razgovarao sa građanima Bora u cilju podizanja svesti o ovim poremećajima.

Vidovdan 2 Proslava 2016
Ono što obeležava školu „Vidovdan“ jeste napor da se deca sa poremećajima u razvoju na što bolji način uključe u društveni život, da napreduju, da se razvijaju, da poštuju i vole sebe. Lično mislim da niko od prisutnih na ovoj svečanosti nije ostao imun na decu koja su, uprkos poremećajima i bolestima sa kojima se bore, puna životne energije i ljubavi, kao i spremnosti da je i drugima nesebično pruže.

Vidovdan proslava2017_n

Share

Ostavite odgovor