);

e-dozvola: 120 računara za 10 najuspešnijih

Bor, Beograd, 17. jul 2016. NALED

Priznanja za 10 najuspešnijih gradova i opština u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola

edozvole (3)_1067x800

Kruševac, Valjevo, Vršac, Sombor i Smederevo najuspešniji su gradovi, a Bečej, Svilajnac, Veliko Gradište, Ruma i Apatin najuspešnije opštine u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola u prvih šest meseci primene novog sistema. Priznanja za izuzetne rezutate uručili su im potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi_1195x800-1

Na svečanom događaju u Klubu poslanika uručeno je 120 računara za više od 40 lokalnih samouprava i institucija u cilju unapređenja tehničkih kapaciteta za primenu elektronske objedinjene procedure. Računari su obezbeđeni iz kredita Svetske banke za podršku obuci službenika svih gradova i opština, koje su realizovali Ministarstvo građevinarstva i NALED.

Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi (3)_1195x800

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je na otvaranju skupa da je za dve godine od početka reforme sistema građevinskih dozvola udeo građevinarstva u BDP-u porastao sa manje od četiri na 5,5%, a cilj je da premaši 7 procenata. U prva četiri meseca 2016. zahvaljujući elektronskom sistemu izdato je 40% više dozvola, a vrednost radova podignuta za 70% u odnosu na isti period 2014.

foto: Tanjug
foto: Tanjug

– Sledeći korak jeste reforma katastra kako bismo i tu imali jedan moderan, efikasan i brz sistem dok će drugi pravac naših aktivnosti biti usmeren ka Beogradu jer tu ima najviše problema sa primenom elektronskog sistema – rekla je Mihajlović i zahvalila NALED-u, APR-u, USAID-u, Svetskoj banci i ostalim partnerima koji su pomogli uvođenje e-dozvola.

Predsednica UO NALED-a Ana Brnabić izjavila je da je prosečno vreme za dobijanje građevinske dozvole smanjeno sa 269 na samo osam dana što je ključni pokazatelj koliko se dobro radilo na uvođenju objedinjene procedure. Ona je istakla da je NALED ponosan na opštine koje su uspele da primene novi sistem i dokažu da su spremne za elektronske servise i najavila da će NALED u saradnji s novom Vladom raditi na izradi strateškog okvira za dalji razvoj e-uprave u Srbiji.

naled

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović naglasio je da je do sada preko portala eDozvole podneto više od 25.500 zahteva za različita odobrenja za gradnju od čega je okončano oko 23.000 ili 89%. Gotovo dve trećine rešeno je pozitivno, a sistem koristi čak 5.658 službenika.

edozvola

Statistika koju je pripremio NALED pokazuje da se među uspešnim gradovima izdvajaju i Šabac i Kragujevac, a među većim opštinama Velika Plana. Kada je reč o manjim lokalnim samoupravama, Novi Kneževac, Rača, Bela Palanka i Vladimirci uspeli su da reše sve zahteve dok je Rekovac sve prijave rešio pozitivno, a Malo Crniće čak 98%.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !