);

Energija NALEDA za Vladu Srbije

Bor, Beograd,  11.08. NALED: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 Ulazak Brnabić i Nedimovića u Vladu snažna reformska poruka

Iako je naša organizacija ostala bez dve važne osobe, NALED je ponosan na odluku predsednika i potpredsednika Upravnog odbora Ane Brnabić i Branislava Nedimovića da ulaskom u Vladu Srbije preuzmu odgovornost za sprovođenje reformi na unapređenju poslovnog ambijenta.

– Poziv Brnabić i Nedimoviću da prihvate ministarske funkcije za NALED predstavlja potvrdu da smo uvek okupljali najbolje ljude, sa snažnim reformskim potencijalom. Potvrda da nudimo kvalitetne ideje i rešenja za jačanje konkurentnosti Srbije i rast standarda građana stigla je i putem ekspozea premijera koji je obuhvatio gotovo sve predloge reformi na kojima NALED godinama insistira – kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Pred ministarkom Anom Brnabić je izazov da sprovede jednu od najvažnijih poduhvata u smanjenju birokratskog opterećenja građana i privrede – razvoj e-uprave. Plan Vlade istaknut u ekspozeu jeste da unapredi elektronsku razmenu podataka između institucija u narednih godinu dana što će predstavljati temelj uvođenja novih usluga i ukidanja šaltera.

Veliki posao pred ministarkom državne uprave i lokalne samouprave jeste i izrada javnog registra procedura koji je predložio NALED, a koji će privredi i građanima obezbediti jasne smernice kako da najbrže i najlakše završe administrativne poslove. Međutim, pomenute dve reforme ne bi bile potpuno funkcionalne bez obučenih službenika na republičkom i lokalnom nivou i zato nas raduje da je jedan od prioriteta u ekspozeu formiranje Akademije javne uprave.

Branislav_Nedimović_Sremska_MitrovicaBranislav Nedimović jedan je od inicijatora izrade Zakona o ulaganjima i preciznije raspodele nadležnosti lokala i centralne vlasti u privlačenju investicija što je prepoznato kao deo planiranih reformi nove Vlade. U svom resoru, Nedimović će imati priliku da realizuje jednu od ideja pokrenutih u okviru NALED-a – uvođenje sistema vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi.

Predstavljanje Sive knjige 8 - NALED (3)_1280x720

NALED pozdravlja spremnost Vlade Srbije istaknutu u ekspozeu da hitno krene u primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, kao i da nastavimo zajednički rad u okviru Radne grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi Svetske banke kako bi naša zemlja brzo ušla među 30 najboljih u tom prestižnom međunarodnom rangiranju.

Predstavljanje Sive knjige 8 - NALED (2)_1280x720

Pozitivan pomak predstavlja namera novog kabineta da usvoji zakon o naknadama za upotrebu javnih dobara, smanji administrativno opterećenje i parafiskale za 15 odsto u naredne tri godine, razvije informacioni sistem eInspektor, jača kapacitete Ministarstva finansija i promoviše javno-privatna partnerstva, kao i da unapredi praćenje i analizu efekata zakona koje donosi.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !