);

eSrbija strateški cilj NALED-a

Bor, Beograd, 7. septembar 2016.- NALED

Elektronska Srbija strateški cilj NALED-a

Razvoj elektronske uprave i elektronskog plaćanja, upotreba e-dokumenta, kreiranje sistema e-prostor za izradu planske dokumentacije,  uvođenje onlajn registra neporeskih nameta  i drugih elektronskih servisa biće strateški cilj NALED-a, najavljeno je na 10. rođendanu najveće javno-privatne asocijacije u Srbiji, održanom u Belom dvoru.
proslava-10-rodendana-naled-a-3_1280x720
Na skupu je najavljeno je da bi elektronska Srbija mogla da obezbedi tri važna preduslova za razvoj povoljnog poslovnog ambijenta i jačanje konkurentnosti – efikasnost administracije, dostupnost informacija i smanjenje sive ekonomije i korupcije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je uvođenje e-uprave jedan od četiri prioriteta ministarstva koje vodi.

proslava-10-rodendana-naled-a-1_1280x720
– Građani i privreda će osetiti najveći benefit e-uprave. Očekujte u naredne dve godine e-potpis, e-dokument, e-plaćanje i e-arhiviranje, centralni registar koji će okupiti baze podataka o građanima i privredi, kao i portal eInspektor koji će biti jedno od glavnih oružja za suzbijanje sive ekonomije – poručila je ministarka Brnabić.

proslava-10-rodendana-naled-a-2_1280x720
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da će e-uprava biti neophodna i u tom sektoru, posebno kada je reč o povezivanju poljoprivrednika sa Upravom za agrarna plaćanja. „Tražiću pomoć NALED-a i u uspostavljanju sistema kontrole kvaliteta hrane i formiranju nacionalnog saveta za bezbednost hrane“, rekao je Nedimović.

Na proslavi koja je okupila više od 600 uglednih zvanica, političkih i privrednih lidera, gradonačelnika, predstavnika državnih institucija i međunarodnih organizacija, gostima su se obratili i bivša ambasadorka SAD Meri Vorlik, kao i sadašnji ambasador Kajl Skat, v.d. predsednika Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević i izvršna direktorka Violeta Jovanović.

U proteklih 10 godina NALED je realizovao 73 projekta za jačanje konkurentnosti Srbije. Na inicijativu udruženja uvedene su elektronske građevinske dozvole, ukinuto 138 parafiskalnih nameta i sprovedena trećina preporuka Sive knjige među kojima objedinjena uplata poreza i doprinosa na zarade i smanjenje papirologije za trudničko bolovanje.

Više od 30 lokalnih samouprava u našoj zemlji unapredilo je uslove poslovanja i rad administracije kroz Program certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem, koji je od 2012. proširen u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Zahvaljujući inicijativama NALED-a, Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije i obezbedila najbolji plasman naše zemlje na Doing Business listi Svetske banke u poslednjih devet godina. Narodna skupština osnovala je Ekonomski kokus gde je kroz dijalog poslanika i privrede usaglašeno i podneto 100 amandmana na zakone.

Оставите одговор