);

Ćulibrk: Kako da verujete na reč Spaskovskom

Bor, Beograd, 01,11,2016.  Izvor: N1

Za vođenje države morate da angažujete ljude koji znaju posao i znaju da utvrde činjenično stanje u firmi. Ne možete da verujete na reč Blagoju Spaskovskom, koji je promenio sedam partija za sedam godina, koji još vodi RTB Bor, napravio je dugove od milijardu i 200 miliona evra i sad će napraviti još toliko, kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

culibrk-nin-mc

On kaže da ukoliko direktor javnog preduzeća ne ostavri ciljeve i ne postoji objektivni razlog za to van firme, on mora da bude smenjen.

„Javna preduzeća su partijske prćije kao što su bile svih prethodnih 25-30 godina, posebni feudi koji služe partijama za udomljavanje kadrova i onda se račun isplati građanima. JP su toliko pojela koliko nije ušteđeno na svim platama i penzijama. Krešete plate i penzije, a s druge strane dozvoljavate pojedincima da potroše 100 miliona evra. Kao stežete na jednoj strani, a ovamo puštate da se nešto dešava. Nisu gubici odjednom iskočili, na tom polju se ne dešava ništa“, kaže Ćulibrk.

Ćulibrk ističe da je Azotara napravila gubitak od 50 mil evra, što predstavlja povećanje penzija za celu 2017, i dodaje da bi, da nije bilo toga, povećanje moglo da bude duplo veće.

Seki Topionica

„A šta je sa ostalim preduzećima. RTB je otpisano 900 miliona evra duga, sad čujemo da je nagomilano još. Kada je Vučić prvi put izabran, radili smo intervju za 100 dana vlade, on je nama rekao još 2014. da će biti smenjeno 80 odsto direktora JP jer su nesposobni. Prošlo je dve i po godine oni su nastavili po starom. Ja sam ljut na premijera. Azotara je imala gubitak, 2,2 milijarde dinara, vlada je preuzela kontrolu, rezultati su morali da budu bolji, jer je gas jeftiniji, materijal je jeftiniji, imate sve pogodnosti, država je stala iza vas, a šta vi uradite – napravite veći dug, to je neshvatljivo“.

Spaskovski RTB Bor

On navodi da je zakon o javnim preduzećima donet odavno, ali da su direktori i dalje u v.d. stanju i ne ispunjavaju određene uslove i dodaje da se ne sme dozvoliti da ova priča o JP potreje par dana.

Komentarišući povećanje plata i penzija, Ćulibrk kaže da je povećanje penzija u očekivanom nivou, a da će plate biti povećane više nego što je očekivao. Kako kaže, očekivao je da će biti veće tri do četiri odsto.

„MMF je promenio stav jer je neočekivano dobro stanje u budžetu. Na neki čudan način smo kraj oktobra dočekali s viškom, ali ćemo na kraju imati neki manjak. To mi smeta, jer se navlači neka slika da imamo višak, a onda se na kraju godine sve isplati, a moglo je sve to da se rasporedi. U decembru će da se isplati brdo obaveza, koje do sada nisu isplaćene I to će oterati budžet u minus“, rekao je Ćulibrk i dodao da je presedan što je MMF pogledo kroz prste vladi.

Protest RTB

Kaže da javne finansije nisu ugrožene, ali da ne može da garantuje da je po tom pitanju sve rešeno.

„Imali smo sreću da je država mogla da se zadužuje pod niskim kamatnim stopama, kad pogledate van Srbije, svet je pun novca koji ne zna gde će, kamate su mnogo pale, danas može da se zaduži po četiri puta manjoj stopi. Tako može da se uštedi nekoliko desetina miliona evra i to pozitivno utiče na finansije“.

Ćulibrk je naveo da je došlo do pada ulaganja i da je region je sve manje atraktivan za investicije.

„Došlo je do pada. Brine me što smo mi pravili analizu i pokazalo se da smo najgori. Jedino sporije od nas raste Makedonija, koliko god se mi hvalili, samo je u Makedoniji niža plata, naša inflacija je najviša u regionu“.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !