);

Kamapanja za suzbijanje sive ekonomije

Bor, Beograd, 28. oktobar 2016.NALED

Privreda i donatori podržali kampanju za suzbijanje sive ekonomije

sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-6_1203x800Koordinaciono telo Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije  održalo je danas prvu sednicu u Palati Srbija, na kojoj se diskutovalo o sprovođenju prioritetnih mera iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koje će doprineti fer i podsticajnim uslovima za poslovanje i zapošljavanje.

sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-8_1203x800

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da je osnovni cilj Vlade Srbije i Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije da u narednih pet godina vrati najmanje milijardu evra u legalne tokove. On je pozvao društveno odgovorne kompanije i međunarodnu zajednicu da podrže reforme koje sprovodi Vlada Srbije kako bi se unapredila edukacija i svest građana, privrede ali i i državnih službenika i podstaklo odgovorno ponašanje na svim nivoima.

sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-1_1067x800

 

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici više od 20 kompanija, resornih državnih institucija, Delegacije EU, USAID-a, GIZ-a i ambasada, ministar Vujović ocenio je da je sistemski pristup u izradi Nacionalnog programa već u prvoj polovini godine dao opipljive rezultate s obzirom na to da je plan naplate prihoda premašen za 80 milijardi dinara od čega se gotovo polovina pripisuje rezultatima u smanjivanju obima sive zone.sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-5_1203x800

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je dobrim rezultatima doprinela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je uticao na rast broja novoosnovanih preduzeća za gotovo 19 odsto u odnosu na period pre primene zakona, a za dalje uspehe u suzbijanju sive ekonomije biće ključno da tokom sledeće godine bude implementiran softver za umrežavanje inspekcija (e-Inspektor), doneti zakoni o taksama i naknadama, kao i da Poreska uprava bude rasterećena poslova koji nisu njen osnovni zadatak.

– Želimo da u borbu protiv nelegalnog poslovanja uključimo i građane i privredu i zato pokrećemo sveobuhvatnu kampanju podizanja svesti o štetnosti sive ekonomije i nagradnu igru s fiskalnim računima. Do kraja novembra definisaćemo izgled kampanje i pravila lutrije i građani će od januara moći da prikupljaju račune. Pored toga, imaćemo i takmičenje za lokalne samouprave, kao i za sve koji koriste bezgotovinsko plaćanje – rekla je Brnabić.

sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-3_1203x800

Goran Pitić, predsedavajući Saveza za fer konkurenciju, NALED-ovog tela koje okuplja najveće društveno odgovorne kompanije, ukazao je da je kampanja neophodna jer 84% građana podržava borbu protiv sive ekonomije, ali manje od 5% učestvuje. Skoro 80% ne bi prijavilo radnju koja ne izdaje fiskalni račun ili poslodavca kod kojeg rade na crno. On je dodao da će kampanja potvrditi kvalitet ako je prati efikasna primena drugih mera Nacionalnog programa.sednica-koordinacionog-tela-za-suzbijanje-sive-ekonomije-2_1203x800

Član Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor Koka-Kola HBC Aleksandar Ružević naglasio je da su iskustva pokazala da edukativne kampanje daju značajan efekat i da je zbog toga važno da i privreda i međunarodne organizacije podrže aktivnosti Vlade Srbije što će učiniti i njegova kompanija i druge članice Saveza za fer konkurenciju. Spremnost da učestvuju u realizaciji kampanje i nagradne igre na skupu su iskazali i predstavnici donatorskih institucija.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !