);

Potpisana ROSEB inicijativa

Bor, Kladovo, 08.11.2016.

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS sa partnerima iz Bugarske i Rumunije upriličili su svečanu ceremoniju potpisivanja Memoranduma o saradnji u okviru prekogranične ROSEB inicijative
6
Zvanična ceremonija potpisivanja ROSEB Inicijative održana janas, 8. novembra 2016. godine u Kladovu, u 12.00 sati u hotelu Đerdap u Kladovu.

3

ROSEB Inicijativa je zajednička trilateralna inicijativa koja ima za cilj da poboljša pametan, inkluzivan i održivi društveno-ekonomski razvoj kroz poboljšanje turizma i održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa prekograničnog područja. ROSEB Inicijativa obuhvata pogranične okruge Srbije, Rumunije i Bugarske (Borski, Zaječarski, Vidin, Montana, Vraca, Mehedinti, Dolj i Olt) sa ukupno 2.191.000 stanovnika.

2

Ideja za ROSEB Inicijativu je nastala pod direktnim uticajem nedavno završenih poziva za podnošenje predloga projekata u okviru Intereg programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske i Srbije i Bugarske. Turizam je zajednički prioritet u sva ta tri Intereg IPA prekogranična programa saradnje. U procesu identifikacije i pripreme projekata, postalo je jasno da za jedan broj projekata koji se bave turizmom, učešće samo dve zemlje nije bilo dovoljno. Neke od projektnih ideja, kao što su razvoj novih turističkih proizvoda, zajednički marketing i promocione inicijative, veze s postojećim evropskim inicijativama i mnoge druge, su jednostavno zahtevale učešće i treće zemlje.

kladovo-roseb-20161108_115232

Specifični ciljevi ROSEB Inicijative su stvaranje platforme za saradnju u turizmu uspostavljanjem prekogranične mreže zainteresovanih strana u turizmu, ali i podrška pri korišćenju zajedničkih turističkih potencijala uspostavljanjem mehanizama za zajedničku procenu potreba, određivanja prioriteta, planiranja akcija i realizaciju projekata.

roseb-raris1

ROSEB Inicijativa je osmišljena od strane Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, vidinske Komore trgovine i industrije, kao i od strane „ARoTT“, rumunskog Udruženja za transfer tehnologije i inovaciju.

kladovo-roseb-20161108_115319

Kreatori ROSEB Inicijative sprovode širok konsultativni proces i uključiće zainteresovane strane na međunarodnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Do sada su svoju podršku iskazali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Kancelarija za Evropske integracije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !