);

Lokalno novinarstvo na aparatima za disanje

Bor, Zaječar, Apatin, Beograd, 11.11.2016. UNS,  ZAMedia

Inicijativa za izmenu Zakona o informisanju i medijima i zaštiti novinara i novinarske profesije

uns-bo-za-1

Loš Zakon o javnom informisanju, sumnjive odluke o raspodeli novca za projektno finansiranje i sve manje para problemi su sa kojima se suočavaju mediji nakon privatizacije

Na press konferenciji u Beogradu koju su organizovali Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), a na kojoj su zatražene izmene zakona o Javnom informisanju i medijima, zaključeno je da je da primer raspodele sredstava za javno informisanje u Zaječaru najnegativniji od početka primene novog Zakona o javnom informisanju i medijima.

Na konferenciji su o ovoj temi govorili Dušan Vojvodić, suvlasnik produkcijske kuće Za media i novinar istraživač i Vladan Novović, direktor RTV Bor

U Zaječaru nema uslova za normalan i bezbedan rad novinara.
Ovo je zaključeno na konferenciji za novinare u prostorijama Press centra UNS-a u Beogradu na temu „Inicijativa za izmenu Zakona o informisanju i medijima i zaštiti novinara i novinarske profesije“.
Na konferenciji je bilo reči o korupciji u Gradskoj upravi Zaječar i narušavanju bezbednosti novinara.
O ovoj temi govorio je Dušan Vojvodić suvlasnik produkcijske kuće Za media i novinar istraživač.

Cilj projektnog finansiranja medija jeste zaštita javnog interesa kroz obezbeđivanje nezavisne i kvalitetne medijske produkcije, kao i transparentan sistem finansiranja medijske proizvodnje, kako je i planirano novim Zakonom o javnom informisanju. Negativni i protivzakoniti primeri primene konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja zabeleženi u Istočnoj Srbiji doveli su u pitanje opstanak velikih medijskih kuća sa dugogodišnjom tradicijom. Povod za izražavanje nezadovoljstva je nezakonito sproveden konkurs u Zaječaru, a slična situacija je širom Srbije.

Konkurs u Zaječaru, kojim je ostavljeno samo dva meseca za sprovođenje projekata, je najekstremniji primer koji dokazuje da je Zakon o medijima i javnom informisanju u praksi postao svoja suprotnost. Iz Predloga stručne komisije može se videti da u Zaječaru na konkursu nisu primenjivani Zakon i Pravilnik, već su uvedeni i primenjeni posebni kriterijumi (njih 13).

bo_za-3

Sve ovo dovodi do jednostavnog pitanja DA LI U ZAJEČARU I ISTOČNOJ SRBIJI I REPUBLICI SRBIJI IMA USLOVA ZA BAVLjENjE NOVINARSTVOM?

Predsednik opštine Apatin Radivoj Sekulić nezakonito je obustavio isplatu obaveza opštine, na osnovu ugovora o projektnom sufinansiranju proizvodnje medijskog sadražaja od javnog značaja, od 1. juna 2016. godine.

Pomenutim ugovorom, precizirane su obaveze lokalne samouprave, na osnovu Konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, a koje apatinska vlast ne želi da ispuni. U ovom momentu se Televiziji Apatin, bez obračuna nastale štete, samo na osnovu ugovora, duguje više od 7.300.000 dinara, što ozbiljno ugrožava opstanak televizije i lokalnog nedeljnika čiji je izdavač ova kuća.

O problemima ovih medija, ali i kršenju Zakona i ugovornih obaveza bilo je reči na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a, u četvrtak, 10. novembra u 13.30 sati.uns-bo-za-2

Na Konferenciji su govorili: Dušan Vojvodić, suvlasnik Za medie i novinar istraživač

Tema: Korupcija u GU Zaječar i ugrožavanje bezbednosti novinara Vladan Novović, direktor RTV Bor

Tema: katastrofalan položaj TV emitera u Istočnoj Srbiji Miodrag Popov, predstavnik TV Apatin Tema: Grubo kršenje Zakona i ugovornih obaveza u opštini Apatin prema TV Apatin i Novom glasu komune Svetozar Raković, NUNS Nino Brajović, UNS

Iako su bili pozvani ovoj konferenciji se nisu odazvali ni predstavnici Ministarstva kulture, ni OEBS-a.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !