Bor obeležio dan borbe protiv nasilja nad ženama

Bor, 26.11.2016.

U Medija centru, u Boru je održana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u organizaciji udruženja građana „Izbor postoji“, koje se bavi zaštitom opštih prava i sloboda dece i odraslih, podizanjem građanske svesti o društvenim prilikama, ukazivanjem na propuste u odlukama uprave grada, kao i pozivanjem na građanski aktivizam.

image
U znak sećanja na sestre Mirabel, koje je 1999-te godine brutalno ubio diktator Rafael Trujilo, Ujedinjene nacije su službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Na tribini su se u vidu predavača pojavili članovi udruženja „Izbor postoji“, gde je posebnu pažnju privukla aktivista u borbi za prava žena, Bisera Zlatanović.

image

Ona je prisutnima objasnila uzročnike i posledice nasilja u porodici, a takođe iznela i porazavajuće podatke o anketi rađenoj u 24 srednjih škola, gde je svaka osma devojka već doživela neki oblik nasilja. U diskusiji nakon tribine, govorilo se i o ažurnosti ili neažurnosti institucija u ovom problemu, jer kako je izneto, od 20 000 prijava nasilja godišnje, samo 2 500 rezultira krivičnim postupkom.

image
Predsednik udruženja „Izbor postoji“, Irena Živković, istakla je da će se ovo udruženje zalagati za ponovno pokretanje projekta „Sigurne kuće“ u Boru, koji je već postojao i dao rezultate, a danas nažalost ne postoji.

odgovor nad nasiljem nad zenama1
Učesnici i gosti tribine su poslali nedvosmislenu poruku, kojom osuđuju svaki oblik nasilja i ne samo nad ženama i apelovali na prisutne da prijave nasilje.

Share

Ostavite odgovor