);

Nedopustivo ponašanje predsednika Opštine Bor

Bor, 09.12.2016.

Nedopustivo ponašanje predsednika Opštine Bor

Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres” najoštrije osuđuje ponašanje predsednika Opštine Bor Živorada Petrovića prema novinaru “Borskog problema” Ljubiši Marinkoviću.

Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, uslovio je članove Saveta Mesne zajednice Gornjane da će napustiti sastanak, na kome je trebalo da bude prezentovan budžet za 2017. godinu, ukoliko iz prostorije ne bude udaljen novinar “Borskog problema“.

Iako su članovi Saveta pokušali da se suprotstave, novinar borskog lokalnog lista napustio je sastanak ne želeći da pravi problem.

Takvo uslovljavanje od strane predsednika opštine “Lokal pres” smatra pritiskom na lokalne medije i ugrožavanjem prava građana da blagovremeno i objektivno budu informisani. Ovakva praksa posebno je nedopustiva u malim lokalnim sredinama, jer ugrožava sigurnost novinara i onemogućava kvalitetno i nepristrasno informisanje javnosti.

Od predsednika Opštine Bor zahtevamo da se novinaru i građanima MZ Gornjane javno izvini za svoj neprimereni postupak i ubuduće pokaže veći stepen odgovornosti u skladu sa funkcijom koju obavlja.

Kragujevac9.12.2016.PU “Lokal pres”
Povodom ovog incidenta oglasio se i UNS – Udruženje Novinara Srbije:

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због захтева председника Општине Бор Живорада Петровића да се уредник недељника „Борски проблем“ Љубиша Маринковић удаљи са седнице Савета Месне заједнице Горњане и тражи од њега да се јавно извини и поштује Закон о јавном информисању који забрањује дискриминацију медија и новинара.

Живорад Петровић условио је у среду чланове Савета Месне заједнице Горњане да ће напустити састанак уколико из просторије не буде удаљен уредник “Борског проблема“ Љубиша Маринковић.

Како је за УНС рекао Маринковић, „ ‘Борски проблем’ је био позван на састанак Савета Месне заједнице Горњане са представницима борске локалне самоуправе на коме је требало да се расправља о буџету општине Бор за 2017. годину“.

„Председник Општине је ушао на седницу и рекао да јој неће присуствовати уколико се ја не удаљим. Рекао је: ‘Или он или ја’. Нисам хтео колегама да правим проблем и изашао сам. Сматрам да је ово кршење Закона, али нажалост, ово није први пут да се власт у Бору овако односи према новинарима. Не желим ничију заштиту, само желим да се о томе чује, да млади схвате да је такво понашање неприхватљиво и да треба да се труде да то мењају“, рекао је Маринковић УНС-у.

УНС истиче да је рад Савета јаван и да је Општина дужна да обезбеди јавност рада њених органа.

УНС позива председника општине да поштује Закон о јавном информисању и да новинарима омогући да несметано обављају свој посао.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !