);

Štrajkom gladju zbog Sose na -10 do bolnice

Bor, Beograd 17.01.2017. Danas

Kako saznajemo Zoran Kušljugić koji je juče otpočeo štrajk gladju, sinoć posle 22,00 sata prebačen je u na odeljenje trijaže Opšte bolnice u Boru.

Podsećamo:

Tekst objavljen u listu i portalu danas.rs

Radnik RTB Bor prijavio direktora zbog psihičkog maltretiranja

Štrajkuje glađu zbog Blagoja Spaskovskog

Na minus devet, zbog mobinga kome je izložen, Zoran Kušljugić otpočeo je najavljeni štrajk glađu ispred direkcije preduzeća u kome radi 32 godine * Uzrok sukoba sa direktorom je primedba na kvalitet koncentrata bakra uvezenog preko Red metala, firme Milana Popovića

Zbog strahovlade i psihičkog maltretiranja koje mu priređuje direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, Zoran Kušljugić je jutros u sedam sati počeo štrajk glađu – na minus devet, ispred direkcije preduzeća u kom radi 32 godine.

 4

Piše: Lj. Bukvić

Bor, Beograd 16. januar 2017. 18:38

Štrajkuje glađu zbog Blagoja Spaskovskog

Diplomiranom ekonomisti je u 62 godini dozlogrdilo i na ovaj ekstremni korak se odlučio, kako kaže, zato što više ne može da trpi moćnika poput Spaskovskog kako upravlja svim ljudskim životima u Boru.

– Ko mu se suprostavi makar i jednim pogrešnim gestom neće proći dobro. Nisam ja jedini, niti sam ja najgore prošao, ali više ne mogu da trpim. Sukob sa njim počeo je oktobra 2015. kada sam kao rukovodilac transporta jednom prilikom rekao, u prisustvu Spaskovskog da koncentrat koji je stigao preko novog dobavljača, firme Red metal Milana Popovića nije praškast kako bi trebalo da bude, već više kao stena. Takav prah mora dodatno da se drobi da bi mogao da se koristi – priča za Danas Kušljugić o istoriji sukoba sa prvim čovekom firme koja zapošljava 5.000 ljudi.

Od tada je, kako kaže, isključen iz svih dešavanja, a poslednja tri meseca nekoliko puta je upućivan na plaćena odsustva. Trenutno je na još jednom takvom.

– Promenio sam devet direktora u RTB Boru. Ovde je problem bahaćenje jednog moćnika – napominje naš sagovornik, kome su ostale još tri godine do penzije.

Upravo zbog toga, kako kaže, njemu nisu potrebne bilo kakve titule, a na štrajk ga je nateralo sve ono što se dešavalo od novembra do danas.

– Prvi put su me poslali na plaćeno odsustvo 9. novembra, da bi me posle osam ili devet dana pozvali i rekli da se vratim na posao. Tada me je direktor sreo i rekao mi da me je on vratio, pod uslovom da ne pričam sa tim i tim čovekom – priča Kušljugić. Saga o plaćenim odsustvima se nastavlja u petak, 6. januara, kada mu je, kako ističe, u pet do 15 časova rečeno, da od ponedeljka ide na plaćeno, te da dođe da potpiše to rešenje.

– Došao sam u ponedeljak da potpišem rešenje o plaćenom odsustvu da bi mi rekli kako su odsustva stopirana. Da ne bih izgubio dan, odem u kadrovsko da tražim slobodan dan i dobijem ga, za taj 9. januar. Posle dva dana dolaženja, 11. januara mi opet kažu da moram da idem na plaćeno – ističe Kušljugić.

Sa tim rešenjem je, nakon toga, otišao iz firme pravo u SUP gde je najpre Spaskovskog prijavio za psihičko maltretiranje, a potom i najavio štrajk glađu.

Na pitanje da li mu se neko obraćao, kaže da su policajci svraćali, čisto da se informišu, kao i da su ga iz direkcije zvali telefonom da uđe u zgradu, ali da nije hteo. Kaže, ostaće sigurno celu noć ispred direkcije, i duže ako treba.

Spaskovskog smo danas nekoliko puta zvali na mobilni, kao i službu za odnose sa javnošću RTB Bor na fiksni, ali se niko nije javio.

„RTB Bor kao starački dom“

– Znam da ću teško šta uspeti da postignem ovim, ali morao sam. Ima ljudi koji su mnogo gore prošli od mene. Strašno je šta se sve radi. Nekim ženama koje su ispunile uslove za penziju, smanjene su startne pozicije u stručnoj spremi kako bi dobile što manje otpremnine. U isto vreme prima penzionere i daje im ugovore od 80.000 do 100.000 dinara. Pretvorio je RTB Bor u starački dom, a toliko mladih stručnjaka je bez posla – ističe Zoran Kušljugić.

Ko je Blagoje Spaskovski

Tokom devedesetih godina Spaskovski je bio istaknuti član SPS, na lokalnim izborima 2010. predvodio je listu „URS–Socijaldemokratska partija Srbije-Mlađan Dinkić“ koja je pobedila. Decembra 2010. izabran je na mesto predsednika borskog odbora G17 plus, a polovinom 2013. napustio je G17 plus i prešao u Srpsku naprednu stranku. Prvi put u RTB Bor, Spaskovski se zaposlio 1972, tehnički direktor Rudnika bakra Veliki Krivelj postao je 1983, od 1990. do 2000. bio je i generalni direktor borskog rudnika bakra. Prvi čovek RTB Bora postao je 2008. godine.

Zvezda Jutjuba

Poslednjih godina Blagoje Spaskovski je česta tema u medijima, najčešće zbog velikih gubitaka koje je RTB Bor pravio, ali neretko i zbog svog ponašanja. Aprila prošle godine je tako osvanuo snimak na Jutjubu, gde direktor RTB Bor uz pomoć nekoliko momaka kači na ogradu jedne privatne firme plakate SNS. Na snimku, snimljenom mobilnim telefonom, vidi se i čuje kako se Blagoje Spaskovski svađa sa radnicima te firme i kako u jednom trenutku jednoj ženskoj osobi koja se bunila preti da se „skloni da je ne gađa telefonom“. “Marš odavde da te ne vidim više, vidi kako si ružna”, rekao je Spaskovski.

 

Оставите одговор