);

ЕДИЦИЈА ЗАДУЖБИНЕ „НИКОЛА ПАШИЋ“ У БЕОГРАДУ

Bor, Zaječar, Beograd, Autor: Jelica Ilić, istoričar viši kustos, Narodni muzej Zaječar

Удружење Тимочана и Крајинаца, најстарије завичајно удружење те врсте у Београду, за своје чланове али и за све заинтересоване, уприличило је још један значајан догађај.

Захваљујући ангажовању председника удружења Мирослава Крстића, у сарадњи са Удружењем књижевника Србије и Народним музејем Зајечар, у Београду је 18. јануара, представљена едиција Задужбине „Никола Пашић“ са нарочитим освртом на последњу, десету по реду књигу, „Петар Живковић, Сећања 1903-1946“ коју су објавили Задужбина „Никола Пашић“ и Народни музеј Зајечар октобра 2016. године.

На промоцији је др Дејан Крстић, в.д. директора музеја, говорио о раду музеја и његовој издавачкој делатности. Јелица Илић, историчар музеја, упознала је публику са Задужбином „Никола Пашић“ а посебну пажњу посветила је едицији која је покренута 1995. године. Наиме, управо је објављена десета по реду књига а публика је имала прилику да чује нешто више о свим досадашњим издањима, па и да купи нека од њих.

Пре него што је дала осврт на мемоаре Петра Живковића, рецензент проф. др Мира Радојевић са Филозофског факултета у Београду, истакла је значај књиге „Никола Пашић, савезници и стварање Југославије“ проф. др Ђорђа Станковића, којом је едиција започета. Најзад и сам приређивач, др Александар Животић, такође са београдског Филозофског факултета, приближио је публици Живковићева сећања, сложивши се са рецензентом да књига не даје увид у битне догађаје чији је он судеоник, и гледајући из тог угла читаоци могу бити разочарани штурошћу информација, али може се јасно сагледати његова личност, карактерне особине које су биле доста контроверзне и међу савременицима изазивале различите реакције.

Колико нам после објављивања мемоара Петар Живковић, генерал и предесеник владе родом из Неготина, остаје и даље енигма остављамо будућим читаоцима да сами процене, а до књиге могу доћи у Народном музеју Зајечар, по цени од 500. динара.

Списак издања Задужбине „Никола Пашић“:

  • Ђорђе Станковић, Никола Пашић, савезници и стварање Југославије, Зајечар 1995. (друго проширено издање)
  • Миладин Милошевић, Србија и Грчка 1914–1918, Из историје дипломатских односа, Зајечар 1997.
  • Миладин Милошевић, Бора Димитријевић, Одјеци Пашићевог живота, Зајечар 2000.
  • Татјана Недин, Никола Пашић-Библиографија, Зајечар 2002.
  • Миладин Милошевић, Бора Димитријевић, Никола Пашић–председнику владе, Зајечар
  • Антоније Антић, Белешке /приредили Бора Димитријевић, Јелица Илић/, Зајечар 2010.
  • Никола Пашић, Заоставштина из Торонта 1876-1903 /приредили Бора Димитријевић, Јелица Илић/, Зајечар 2012.
  • Јован Антић, Запажања /приредили Бора Димитријевић, Јелица Илић/, Зајечар 2014.
  • Никола Пашић, Заоставштина из Торонта 1903-1926 /приредили Бора Димитријевић, Јелица Илић/, Зајечар 2015.
  • Петар Живковић, Сећања 1903-1946 /приредо Александар Животић/, Зајечар 2016.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !